Обичайте кожата си и я пазете!

Особено важно е да се следи промяната в бенките

Обичайте кожата си и я пазете! | StandartNews.com
  • Особено важно е да се следи промяната в  бенките
  • Лесен метод за самооценка е "грозното патенце"

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с повече от 15 години опит, началник на Клиниката по онкология в Аджибадем СитиКлиник УМБАЛ Токуда - София. Има специализации в Белгия, Израел, Италия, Австрия. Научните му интереси са в областта на рак на гърдата, на простатата, гинекологични и урогенитални тумори, имунотерапия. Председател е на Българското научно дружество по имуноонкология. Член е на авторитетни национални, европейски и американски научни дружества по онкология. Автор е на над 60 статии, публикации в български и международни списания. Носител е на призове и награди от съсловни и пациентски организации.

Всяка седмица доц. Арабаджиев  отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

 

В месеца на осведоменост за кожен меланом, продължаваме темата от предходия брой. Тази седмица обръщаме внимание на рисковите за развитие на този рак групи хора, диагностиката и цялостното обследване на тялото.

Рискови фактори

Вече стана дума за вредното влияние върху кожата на UV лъчи, на което сме подложени при прекомерно слънчево излагане и солариуми, но когато говорим за рискови фактори за меланом, това винаги трябва да бъде изтъквано на първо място.

Традиционно, друг рисков фактор за меланом са невусите (мед.терм. за бенка). Големият брой бенки по тялото, показва склонност към извънредно голяма продукция на меланин  (пигмент на кожата, определящ нейният цвят) от меланоците (клетките, които продуцират този пигмент). Именно меланоцитите, са основните клетки, които след трансформация, се развиват в ракови при меланом. Но от друга страна, факт е също, че само 20-30% от случаите на меланом се развиват от бенки, а останалите 70-80% възникват в участъци на видимо здрава кожа. Особено важно е да се следи промяната в големината, вида, цвета на бенките, както и появата на чувствителност, сърбеж, болка или кървене от някоя от тях, спотнтанно или при нараняването и.

Популярност е придобила скалата ABCDE за оценка на бенките (клинично често наричана първична лезия):

 А е за асиметрия

Повечето меланоми са асиметрични. Ако начертаете линия през средата на лезията, двете половини не съвпадат, така че изглежда различно от кръгла до овална и симетрична обща бенка.

 B е за граница

Границите на меланома са склонни да са неравномерни и може да имат изпъкнали или назъбени ръбове, докато обикновените бенки са склонни да имат по-гладки, по-равни граници.

 C е за цвят

Нееднородното оцветяване се приема за предупредителен знак. Докато доброкачествените бенки обикновено са с един нюанс на кафяво, меланомът може да има различни нюанси на кафяво, кафяво или черно. Докато расте, могат да се появят и цветовете червено, бяло или синьо.

 D е за диаметър или тъмно

Идеално би било да се открие меланом, когато е малък, за предупредителен знак се приема, ако лезията е с размерите на гумичка на молив (около 6 мм в диаметър) или по-голяма. Някои експерти казват, че също така е важно да се търси всяка лезия, без значение какъв размер, която е по-тъмна от другите. Трябва да се знае, че същетвува и рядка форма на амеланотични меланоми, които са безцветни.

 E е за развитие

Всяка промяна в размера, формата, цвета или издигането на петно по кожата ви, или всеки нов симптом в него, като кървене, сърбеж или образуване на корички, може да бъде предупредителен знак за меланом.

Друг лесен метод за самооценка е по метода на "грозното патенце" (от англ. - ugly ducking) - една бенка се отличава от останалите по вид и цвят, като грозното пате сред белите лебеди, както е в приказката на братя Грим.

Ако накратко трябва да посъветваме хората,  които имат множество бенки по тялото е да потърсят специалист, кожен лекар (дерматолог) когато забелижат нещо НОВО, ПРОМЕНЕНО или НЕОБИЧАЙНО.

Други рискови фактори за възникване на меланом могат да бъдат изброени по-долу:

  •  висока плътност на лунички или склонност към развитие на лунички след излагане на слънце
  •  наличието на възрастови петна
  •  гигантски вродени меланоцитни невуси, вид кафяв родилен знак
  •  бледа кожа, която трудно постига тен и е склонна към слънчево изгаряне
  •  светли очи
  •  червена или светла коса
  •  силно излагане на слънце особено ако предизвиква мехурни слънчеви изгаряния и ако излагането на слънце е периодично, а не редовно
  •  по-напреднала възраст
  •  фамилна история или предходно диагностициран меланом
  •  подтисната имунна система - придобита или от предишна трансплантация на органи

Как се диагностицира меланома?

За да диагностицира меланома, дерматолог провежда изследване на съмнителната бенка с оптика - т.нар. дерматоскопия.

При потвърждаване на съмненията, извършва хирургично отстраняване (мед.тер.- ексцизия) на подозрителната бенка/ лезия и я изпраща в лаборатория, където дерматопатологът определя дали има ракови клетки или не. Тази стъпка и изключително важна, защото нерядко има случаи, в които се премахва бенка и тя не се изпраща за изследване. Пациентите трябва да знаят, че има случаи, в които се налага повторно по-широко изрязване на кожата около бенката, която е доказана че има меланом, за да се подсигури ненавлизане на меланомните клетки в здравата кожа.

След диагностициране на заболяването и идентифициране на вида на меланома, следващата стъпка е вашият медицински екип да идентифицира стадия на заболяването. Това може да изисква допълнителни тестове, включително изображения като ПЕТ КТ сканиране, компютър-томографско сканиране, ядрено-магнитен резонанс и кръвни изследвания.

Етапът на меланома се определя от няколко фактора, включително колко е нараснал ракът, дали болестта се е разпространила (метастазирала) и други съображения.

Със съжаление, трябва да се отбележи, че нерядко, диагнозата се поставя в напреднал стадии на меланома, но може да се установи първичната лезия по кожата на тялото, а биопсията се провежда върху метастаза, най-често от мозъчна тъкан, до която са достигнали меланомните ракови клетки. Стадирането на меланома е сложно, но е решаващ фактор за последващото лечение. Най-общо казано, повърхностните и не-засягащи съседни лимфни възли меланоми, се излекуват напълно с добре проведена операция, докато тези, които са по-дълбоко проникнали в кожата, обхващат лимфни възли или вече са дали разсейки налагат лекарствено лечение.

За лечението във всеки един стадий ще стане дума в следващата статия от поредицата посветена на кожният меланом.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ  ЧИТАТЕЛИТЕ

Преглеждайте се: Независимо от риска, преглеждайте кожата си от главата до петите веднъж месечно, за да идентифицирате потенциалните ракови заболявания на кожата рано. Обърнете внимание на съществуващите бенки или лезии, които са нараснали или се променят, огледайте внимателно между пръстите на ръцете и ходилата, в окосмената част на главата, по гърба и седалище, като използвате огледало и фотокамера.

Когато се съмнявате, проверете. Меланомът може да бъде много по- опасен, след като напредне. Доверете се на инстинктите си и посетете Вашия лекар/ дерматолог, ако видите място, което просто не изглежда правилно.

Имайте предвид, че макар и важни, месечните самостоятелни прегледи не са достатъчни. Посещавайте вашия дерматолог поне веднъж годишно за професионален преглед на кожата.

Ако сте имали меланом, проследявайте редовно Вашия лекар/ дерматолог, след като лечението приключи. Придържайте се към графика, който Вашият лекар препоръчва, за да откриете рецидив на болестта възможно най-рано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай