Нова идея на Здравната каса хвърли личните лекари в паника

Предложението все още е само на ниво преговори, но джипитата се притесняват

Нова идея на Здравната каса хвърли личните лекари в паника | StandartNews.com

Здравната каса иска да наложи правило, според което джипитата ще трябва да отделят на всеки пациент по 15 мин. за преглед, без изключение. Общопрактикуващите лекари обаче не са съгласни, тъй като ще се ограничи възможността им да приемат повече хора в и без това натовареното си работно време.

Предложението все още е само на ниво преговори, но личните лекари се притесняват, че няма в НЗОК да ги чуят.

"Говорим за проект, преговорите се водят от Българския лекарски съюз и НЗОК. За нас това означава лимитирана бройка пациенти, които можем да прегледаме в рамките на работното ни време. Формиране на листа на чакащите. Това означава влошаване на здравното обслужване на населението", коментира пред бТВ общопрактикуващият лекар Мирослав Спасов.

Той е категоричен, че с въвеждането на електронното здравеопазване идеята е била да се работи в реално време и всеки общопрактикуващ лекар да прецени сам какво време ще е нужно за всеки пациент.

Спасов даде пример и с това, че ако майка отиде с детето си, което е с хрема, този преглед може да мине за 1 до 5 минути. "Работното ми време е 8 часа. Ако преглеждам по четири човека на час, така за 8 часа преглеждам 32-ма души, а на 33-тия му казвам, че ако иска да се прегледа Касата вече не плаща", оплака се лекарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай