Нежелана реакция. Как да съобщим?

Ваксинираните срещу COVID-19 могат да сигнализират за получена евентуална странична реакция

Нежелана реакция. Как да съобщим? | StandartNews.com

Ваксинираните срещу COVID-19 могат да сигнализират за получена евентуална странична реакция, съобщиха от Здравното министерство. На Фейсбук страницата на министерството е публикувана и информация за начините за това.

При евентуална нежелана реакция ваксинираните трябва да уведомят медицинското лице, поставило ваксината или ваксинационния пункт, в който е приложена.

Следващата стъпка е да се сигнализира Изпълнителната агенция по лекарствата, чрез попълване на онлайн формуляр на сайта на агенцията.

При евентуална нежелана странична реакция след ваксина, се подава и сигнал на телефон +359 2 8903417. На него ваксинираният трябва да разкаже за страничната реакция, която наблюдава.

Ден по-рано здравното министерство описа подробно симптомите, при които ваксинираните с AstraZeneca трябва да потърсят лекарска помощ.

Това са поява на задух, болка в гърдите, подуване на долните крайници, продължителна болка в корема, тежко, непреминаващо главоболие или размазано виждане и малки кръвни петна под кожата, извън мястото на инжекцията. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай