Ненужно е разделението между лекари и медсестри

Доплащането в болниците е добре регламентирано, но в момента е доста неорганизирано и това доплащане от джоба нарушава модела на солидарност в здравната система

Ненужно е разделението между лекари и медсестри | StandartNews.com

Не смятам, че правилната линия на поведение е да има разделение в обществото както между лекари и граждани, така и между лекари и медицински сестри. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ проф. Иво Петров, медицински директор на частна болница и зам.-председател на Столичния общински съвет.

Според мен трябва да сме недоволни, трябва да имаме изисквания, смята проф. Петров.

"Аз например, съм недоволен от създаването на разделителната линия в гражданското общество както между лекари и граждани, така и между лекари и медицински сестри. Не смятам, че това е правилната линия на поведение", каза той.

Проф. Петров посочи, че в много болници младите лекари специализанти получават много по-малко от медицинските сестри. Не е тайна, че поне 30% от младите лекари при завършване заминават за чужбина, допълни той.

Проф. Петров коментира и разликата между здравните дейности в общинските и частните болници: "Аз не бих казал, че трябва да има разлика между частните и държавните болници, още повече, че това е залегнало в Конституцията. Когато една болница се управлява добре и се прилагат всички стандарти в лечението и здравеопазването, не би трябвало да има разлика."

По думите на проф. Петров, доплащането в болниците е добре регламентирано, но в момента е доста неорганизирано и това доплащане от джоба нарушава модела на солидарност в здравната система.

"Кешовите плащания от джоб трябва да бъдат минимизирани и да станат част от една добре работеща допълнителна застраховка или осигуровка. Това е идеята на различните организации, които в момента работят с министерство на здравеопазването - да се доведе до по-добър, по-предвидим модел", категоричен бе експертът.

Проф. Петров, чиято специалност е кардиология, коментира и негативния ефект от фините прахови частици във въздуха за здравето на гражданите.

"Има директна връзка между замърсяването на въздуха и сърдечните и белодробните заболявания. Затова всички ние, не само институциите, но и самите граждани, трябва да направим каквото можем, така че да се намали замърсяването", обясни Иво Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай