Четвъртък,

Ненужно е разделението между лекари и медсестри

От: Редактори -
183
Ненужно е разделението между лекари и медсестри
A
A
A

Не смятам, че правилната линия на поведение е да има разделение в обществото както между лекари и граждани, така и между лекари и медицински сестри. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ проф. Иво Петров, медицински директор на частна болница и зам.-председател на Столичния общински съвет.

Според мен трябва да сме недоволни, трябва да имаме изисквания, смята проф. Петров.

"Аз например, съм недоволен от създаването на разделителната линия в гражданското общество както между лекари и граждани, така и между лекари и медицински сестри. Не смятам, че това е правилната линия на поведение", каза той.

Проф. Петров посочи, че в много болници младите лекари специализанти получават много по-малко от медицинските сестри. Не е тайна, че поне 30% от младите лекари при завършване заминават за чужбина, допълни той.

Проф. Петров коментира и разликата между здравните дейности в общинските и частните болници: "Аз не бих казал, че трябва да има разлика между частните и държавните болници, още повече, че това е залегнало в Конституцията. Когато една болница се управлява добре и се прилагат всички стандарти в лечението и здравеопазването, не би трябвало да има разлика."

По думите на проф. Петров, доплащането в болниците е добре регламентирано, но в момента е доста неорганизирано и това доплащане от джоба нарушава модела на солидарност в здравната система.

"Кешовите плащания от джоб трябва да бъдат минимизирани и да станат част от една добре работеща допълнителна застраховка или осигуровка. Това е идеята на различните организации, които в момента работят с министерство на здравеопазването - да се доведе до по-добър, по-предвидим модел", категоричен бе експертът.

Проф. Петров, чиято специалност е кардиология, коментира и негативния ефект от фините прахови частици във въздуха за здравето на гражданите.

"Има директна връзка между замърсяването на въздуха и сърдечните и белодробните заболявания. Затова всички ние, не само институциите, но и самите граждани, трябва да направим каквото можем, така че да се намали замърсяването", обясни Иво Петров.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички