Наш дерматолог с остро предупреждение за печенето на слънце

Връзката между рака на кожата и прекомерното излагане на слънце вече е доказана

Наш дерматолог с остро предупреждение за печенето на слънце | StandartNews.com

Връзката между рака на кожата и прекомерното излагане на слънце вече е доказана. Тя е ясна, както е ясна връзката между пушенето на тютюн и тютюневи изделия и рака на белия дроб. Това каза в интервю за БТА проф. д-р Развигор Дърленски, секретар на Българското дерматологично дружество, кожен лекар в болница „Токуда“ и преподавател в Тракийския университет в Стара Загора.

В медицината има основно правило – дозата прави отровата. Слънцето е жизненоважно не само за човешките същества, но за всички живи организми. Да, но монетата винаги има две страни и с оглед на това, прекомерното излагане на слънце, което означава не само еднократно, а в повечето случаи повтарящо се излагане, може да доведе до мутации в ДНК на клетките на кожата и съответно – до възникване на различни видове кожен рак, обясни проф. д-р Дърленски.

Най-честите видове рак, които се причиняват от хроничното излагане на ултравиолетови лъчи са базоцелуларният и плоскоклетъчният карцином на кожата, като най-често те се срещат по лицето, обясни още експертът.

Когато говорим за връзката между ултравиолетови лъжи и рака на кожата, не можем да не споменем и може би най-смъртоносният рак в човешкото тяло – злокачественият меланом. Това е тумор, който на външен вид може да наподобява голяма бенка, която е с неправилни граници, асиметрична, с няколко цвята. Тук е ролята на дерматолога рано да постави диагнозата, защото меланомът, хванат в ранен стадий, е 100 % лечим. При меланом, който е дал далечни разсейки, в повечето случаи дори и оперативното му отстраняване не може да доведе до излекуване на пациента. Ето защо и дълги години сред българското общество битува твърдението, че бенката не трябва да се пипа, оперира или маха, защото това може да доведе до смърт. Това е абсолютно невярно твърдение за бенките, но е вярно за меланом, който е дал разсейки, обясни още проф. д-р Дърленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай