Събота,

Мира Кожухарова няма да вземе стола на Кунчев

От: СТАНДАРТ -
459
Мира Кожухарова няма да вземе стола на Кунчев
A
A
A

Епидемиологът проф. Мира Кожухарова става съветник на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Тя обаче отрече информацията да й е предлаган поста на доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

„Приех поканата да стана съветник с голямо удоволствие и благодарност. Въпрос на дни е това да стане официално“, каза тя в интервю за бТВ.

Според нея към момента няма нужда противоепидемичните мерки в страната да бъдат променяни, тъй като са адекватни. Даже нещо повече – проф. Кожухарова е склонна да предложи маските на закрито да отпаднат, когато има по-малко хора. Но още не смее да го предложи официално, тъй като процентът ваксинирани у нас е малък.

„При увеличаване на процента на ваксинираните хора, което е най-важното, бихме могли да намалим местата, на които е необходимо да се носят маски, например“, каза епидемиологът.

„Следя какво се прави в другите страни и ми прави впечатление, че в САЩ вече казват, че напълно ваксинираните и преболедувалите могат на много места, с изключение на градския транспорт, да бъдат без маски“, коментира проф. Мира Кожухарова. Тя заяви, че би предложила подобно нещо, но се бои, че в момента процентът на ваксинираните хора в България не е достатъчен – особено процентът на тези в напреднала възраст.

Проф. Мира Кожухарова допусна, че може да има и следваща вълна на коронавируса, тъй като всички пандемии протичат в няколко последователни вълни.

Относно ваксинацията на деца тя смята, че не са приоритет, а възрастните хора, защото при тях заболяването протича тежко и се стига до фатален край.

Проф. Кожухарова коментира и одобрения от евролидерите цифров сертификат за пътуване в ЕС, който ще бъде валиден от 1 юли. Според нея това е опит да се въведе ред. По думите ѝ ще има пречки за пътуване за хората без сертификат и по-добре човек да го има.

"Нашата информационна система обаче има нужда от коригиране. Има месец и нещо до 1 юли и би трябвало да могат да я адаптират", коментира тя.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com