Събота,

Медсестрите у нас намалели с 30 хил. за 10 години

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
263
Медсестрите у нас намалели с 30 хил. за 10 години
A
A
A

Недостиг на медицински сестри и специалисти по здравни грижи. Преди 10 години техният брой у нас беше около 55 хил., сега са около 25 хил. Това съобщи пред бТВ депутатът от ДПС и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов.

„Системата ще бъде изправена пред изключително сериозни проблеми, те работят на няколко места, за да не се усеща недостигът им“, допълни Адемов и заяви, че ДПС е застанала зад тях, защото проблемите им са от дълги години, а решение не се търси.

По думите му окупацията на зали е елемент от историята на прехода, като даде пример със Софийския университет. „Лекарският съюз и институциите разкритикуваха начина, но аз не видях да разкритикуват желанието им за по-добри условия на труд и заплащане“, каза Адемов.

Народният представител посочи, че различните здравни работници получават различно възнаграждение. 

Адемов беше категоричен, че хората в цял свят са били неподготвени за новия коронавирус. Той смята, че мерките в България изглеждат сериозни, но може да се очаква разширяване, в зависимост как се разширява кризата. Според него основен проблем е недостигът на лични предпазни средства. Депутатът изтъкна, че има недостиг на респираторни апарати.

"Колкото и да разширяваме кръга на заведенията, в които да се оказва помощ, ако те не са оборудвани с необходимата техника – не могат да бъдат полезни. Процедурата за поръчка на респиратори е изключително сложна, но когато има търсена – има и предлагане“, допълни Адемов. 

Нови мерки срещу коронавируса у нас

Председателят на парламентарната комисия посочи, че заради карантина са издадени около 315 болнични листа, а само заради коронавирус са 60.

Той беше категоричен, че осигурителната система ще издържи.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички