Инсект алергии! Как да се предпазим?

Обширните локални реакции могат да бъдат животозастрашаващи

Инсект алергии! Как да се предпазим? | StandartNews.com

Д-р Шасине Вели е специалист алерголог с над 14 години медицински опит и професионални и научни интереси в сферата на диагностиката и лечението на алергични ринити и риноконюнктивити, бронихиална астма, уртикария, инсeкт алергия и медикаментозната свръхчувствителност. Член е на Български лекарски съюз, Световна алергологична организация, Европейска академия по алергология и клинична имунология, Българско дружество по алергология и Българско дружество по токсикология. 

 

Има описани около 900 хиляди вида насекоми и тe са най-голямата група животни в света. Въпреки че съществуват толкова различни видове, тези които причиняват алергични реакции са: жилещите насекоми - оси,  пчели, стършели и хапещите - някои видове мухи, комари, дървеници и бълхите. Отровата на насокомите, водещи до инсект алергии представлява сложна смес от съединения. За тях е характерно многообразието на клиничните проявления. Локалната реакция е най-честият симптом на ужилване/ухапване от насекоми. Характеризира се с добре познати прояви на лек оток, зачервяване и болка на местата на ужилването/ухапването. 

  • Възможно е реакцията да бъде по-тежка

ако ужилването засегне лигавицата или област, богата на рехава съединителна тъкан (например клепачите, върховете на пръстите или устните). Освен това може да има усложнения под формата на инфекция на мястото на ужилване/ухапване, придружени от треска и увеличаване на околните лимфни възли. 

Обширните локални реакции включват подуване на засегнатия участък с диаметър повече от 10 cm и продължаващо повече от 24 часа. То може да се усили в рамките на 6-12 часа след ужилването/ухапването и достига най-големия си размер след 24-48 часа. 

  • Подуването може да бъде придружено от неразположение

втрисане, треска, главоболие, възпалителна реакция по лимфните съдове. Споменатите промени отзвучават бавно и постепенно в продължение на няколко дни. 

Обширните локални реакции могат да бъдат животозастрашаващи, ако мястото на ужилване е в областта на горните дихателни пътища.  Такъв тип реакция е анафилаксията. При нея се наблюдава се задух, затруднено дишане, гадене, повръщане, понижаване на артериалното налягане, колапс, загуба на съзнание. Значително по-рядко, основно при пчелари могат да настъпят системните токсични реакции, които се дължат на директни токсични ефекти на пчелната отрова и се 

  • причиняват от множество ужилвания (около 50 едновременни ужилвания)

Диагнозата на инсект алергията се поставя след подробно снемане на анамнеза, провеждане на кожно-алергични проби и изследване на нивата на специфичните IgЕ-антитела. Важно е да бъде изяснен видът на реакцията (локална, обширна локална, системна, токсична), честотата на ужилванията, наличие на рискови фактори. 

Препоръчва се провеждането на кожни алергични тестове най-малко две седмици след реакцията на ужилване. Уместно е провеждане на допълнителни изследвания при преживяни тежки системни реакции, за да се определи правилното лечение. Превантивното такова, достъпно за алергични пациенти е алергенната имунотерапия. Важно е всички пациенти с данни за инсект алегрия да получат съветите как да се предпазват. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай