Сряда,

Кантарджиев: Ресторантите ще увеличат заразата

От: Мартина Суботинова -
117
Кантарджиев: Ресторантите ще увеличат заразата
A
A
A

„Много е вероятно, ако се отворят ресторантите, кривата на заболяване отново да се вдигне... Мерките трябва да се разхлабват постепенно, като най-важните стратегически направления трябва да се пазят - образование, здравеопазване, работеща икономика. Веселието и почивките са важни, но там мерките трябва да се разхлабват постепенно мерките, за да не допуснем увеличаване на бройката на болните и оттам на смъртните случаи“, каза още той.

Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса.

"Новата британска генетична линия е в резултат на настъпили 24 мутации в един регион от РНК-то на вируса. Лошото е, че щамът е по-лесно разпространим. Сега в нашата страна 10 души заразяват четирима-петима, докато през ноември 10 души заразяваха по петнайсет души. Капацитетът на новата британска линия се увеличава и 10 души заразяват 29.”

Той изтъкна, че при новия щам започват да боледуват по-младите хора.

"Но носиш ли маска, ще се заразиш с по-малко количество вирус или изобщо няма да се заразиш“, каза той. Проф. Кантарджиев уточни, че новият щам се унищожава от ваксината и че няма данни инфекцията от него да протича по-тежко.

Проф. Кантарджиев допълни, че с ваксината на „Астра Зенека“ се очаква у нас да се случи масовата ваксинация у нас.

"Последните изследвания, които текат на третата ѝ фаза, показват, че при по-голям срок между двете ваксинации имунитетът, който се изработва във ваксинираните хора, е многократно по-голям. Ако имаме и тази ваксина, ще имаме ваксинирани около 2 милиона души до август“, каза още Кантарджиев.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com