Сряда,

Кантарджиев разтревожи родителите с нова информация за ковид

От: Иван Ангелов, кадър бТВ, архив -
2179
Кантарджиев разтревожи родителите с нова информация за ковид
A
A
A

Поредният нов вариант на Ковид-19 - Арктурус, който идва от Индия, минава леко, в рамките на няколко дни, но засяга очите на децата с конюнктивит и сълзене, предупреди пред бТВ проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Като няма контрол над заболяването, нещата могат изведнъж да бъдат изпуснати, каза още той.

Експертът обясни, че като няма тестване, не се знае колко са болните от коронавирус. Като няма тествания с генетични методи, не може да се извършва правилно секвенирането в Националния център по заразни и паразитни болести.

Като бивш директор на НЦЗПБ той коментира и летните вируси и болести, които могат да предизвикат кърлежите. Проф. Кантарджиев призова по време на пролетта и лятото да се обърне внимание, че има много кърлежи.

Когато времето стане по-сухо, тревните площи ще се напръскат против кърлежи. Най-важното - ако кърлежът се махне 24 часа от впиването му, той не предава инфекция, уточни проф. Кантарджиев. Кърлеж се сваля с много тънка пинсета, да се хване хоботчето му и да се дърпа нагоре. Най-важното, когато се сваля кърлеж, е да има профилактика с антибиотик.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com