Събота,

50 000 ще получат донорски карти

От: Редактори -
50 000 ще получат донорски карти
A
A
A

Стартира Националната информационна кампания, с която ще бъдат насърчавани донорството и трансплантацията.

Чрез Българския червен кръст и регионалните здравни инспекции на 50 хиляди души ще бъдат раздадени донорски карти, в които могат да отбележат дали са съгласни след смъртта им техни органи да бъдат трансплантирани.

Картите не са задължителни и нямат юридическа стойност, но волята, изразена в тях, може да бъде ориентир за близките на притежателя на картата. При мозъчна смърт съгласието от страна на близките остава задължително независимо от изразената в картата воля.

Координаторите по донорство ще получат парични възнаграждения за работата си. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при откриването на кампанията в подкрепа на донорството. Министърът каза още, че ще бъдат увеличени сумите за апаратура, а български лекари ще бъдат обучавани на трансплантация във Виена:

"От началото на следващата година ще изпратим във виенската болница 16 лекари и медицински персонал, които ще продължат да се обучават в продължение на шест месеца", каза той.

За трансплантация на различни органи чакат над 1 151 български граждани, като повечето от тях имат нужда от бъбречна трансплантация.

Министър Ананиев съобщи още, че пациентът, на който беше извършена белодробна трансплантация в болница "Лозенец", се чувства добре. 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички