Готвят се и у нас да трансплантират матка

В България има и специалисти, и оборудване за маточна трансплантация

Готвят се и у нас да трансплантират матка | StandartNews.com

В Швеция, Съединените щати, Бразилия и Испания от няколко години се осъществява трансплантация на матка, за да могат жени с репродуктивни проблеми да осъществят мечтата си да имат дете.

За първи път у нас в Закона за лекарствените продукти се предлага въвеждането на трансплантация на матка и у нас. За новия метод разказа д-р Георги Стаменов, акушер-гинеколог и директор на МБАЛ „Надежда“.

„Това е възможност за жените, които са загубили или които са родени без матки, или чиято матка е унищожена по някакви причини, да станат майки и да износят успешна бременност. Нещо, което допреди няколко години се смяташе за утопия и за немислимо, вече е осъществимо“, обясни той в интервю за БНР.

В България има и специалисти, и оборудване за маточна трансплантация, увери д-р Стаменов.

Как се практикува по света? Когато една жена, вече изпълнила репродуктивните си функции и не планира да има други деца, реши да стане донор и е на гранична възраст с оглед на репродуктивността си, тя дарява своя орган.

„За донора това е една обикновена хистеректомия. Остава същият нейният живот. Емоционално може би животът й ще стане по-хубав, защото ще е успяла да дари на някого част от себе си, за да осъществи репродуктивните си възможности. Иначе чисто медицински погледнато, една матка при кървене, при миоми се маха. Операцията за донора е горе-долу същата, както при отстраняването на матката, рисковете са горе-долу са едни и същи.“

Д-р Георги Стаменов вярва, че новият метод ще предизвика интерес в България, защото българинът е чувствителен на тема дете и много майки биха дарили матки, стига да са съвместими с дъщерите си например. Специалистът смята, че един такъв проблем събужда съпричастност и много хора биха искали да помогнат.

Преди трансплантацията се прави изследване за съвместимост между донора и реципиента, но за разлика от отхвърлянето на други органи, при матката процедурата завършва с обичайна хистеректомия.

Реципиентът трябва да има замразени ембриони, които да се имплантират във вече прихваналата се матка - в трансплантирана матка засега забременяване по естествен път не е възможно, защото тя се трансплантира без маточните тръби, посочи още д-р Стаменов.

За момента водещи са шведските медици. В скандинавската страна има вече над десет трансплантирани матки и няколко родени бебета.

Ако в България методът започне да се прилага успешно, това би ни поставило сред челните държави в трансплантологията, подчерта акушер-гинекологът пред БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай