Понеделник,

Голямата надпревара:Ето колко ефективна е Новавакс

От: СТАНДАРТ -
Голямата надпревара:Ето колко ефективна е Новавакс
A
A
A

Голямата надпревара колко ефективни са ваксините тече с пълна сила между фармацевтичните гиганти – производители. След като „Пфайзер” обяви, че доказано ефективността на нейната инжекция е 92%, американската компания "Новавакс" също предостави проучвания за своя медикамент. Те обаче звучат много по-различно.

Ваксината срещу коронавирус  на "Новавакс" е показала 60 процента ефективност срещу южноафриканския щам, съобщи Ройтерс. Ефективността е била измерена при втората фаза на клиничните тестове в Южна Африка сред лица, незасегнати от ХИВ.

По отношение на тестовете във Великобритания, компанията обяви, че те са показали ефективност от 89,3 процента общо, а конкретно при новия британски вариант на вируса - 85,6 процента, предаде БТА.

Д-р Амеш Адалджа, експерт по инфекциозни болести в центъра за здравна безопасност "Джонс Хопкинс" каза, че резултатите отговарят на очакванията и се безпокои, че хората може да се фокусират твърде много върху по-слабата ефективност, показана по отношение на южноафриканския вариант.

"Ние се разглезихме, защото видяхме числата на "Модерна" и "Пфайзер". Знам, че хората ще бъдат разтревожени, но ефикасност от 60 процента срещу нов вариант е приемлива", каза той и отбеляза, че американската Агенция за контрол на храните и лекарствата първоначално обяви, че ще одобри ваксина, която покаже поне 50 процента ефективност.

"Намаленият с 60 процента риск от КОВИД-19 при ваксинирани индивиди в Южна Африка показва стойността на тази ваксина при предотвратяване на заболяването от високо притеснителния вариант, който в момента циркулира в Южна Африка и се разпространява глобално", каза проф. Шабир Мадди, водещ изследовател при тестовете на ваксината на "Новавакс" в Южна Африка. Компанията обяви, че в началото на януари е започнала да разработва нови версии на ваксината срещу появяващите се нови варианти на коронавируса.

Очаква се клиничните им тестове да започнат през второто тримесечие на годината.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички