Голямата надпревара:Ето колко ефективна е Новавакс

Ваксината на американската фирма е 60% ефективна срещу южноафриканския щам

Голямата надпревара:Ето колко ефективна е Новавакс | StandartNews.com

Голямата надпревара колко ефективни са ваксините тече с пълна сила между фармацевтичните гиганти – производители. След като „Пфайзер” обяви, че доказано ефективността на нейната инжекция е 92%, американската компания "Новавакс" също предостави проучвания за своя медикамент. Те обаче звучат много по-различно.

Ваксината срещу коронавирус  на "Новавакс" е показала 60 процента ефективност срещу южноафриканския щам, съобщи Ройтерс. Ефективността е била измерена при втората фаза на клиничните тестове в Южна Африка сред лица, незасегнати от ХИВ.

По отношение на тестовете във Великобритания, компанията обяви, че те са показали ефективност от 89,3 процента общо, а конкретно при новия британски вариант на вируса - 85,6 процента, предаде БТА.

Д-р Амеш Адалджа, експерт по инфекциозни болести в центъра за здравна безопасност "Джонс Хопкинс" каза, че резултатите отговарят на очакванията и се безпокои, че хората може да се фокусират твърде много върху по-слабата ефективност, показана по отношение на южноафриканския вариант.

"Ние се разглезихме, защото видяхме числата на "Модерна" и "Пфайзер". Знам, че хората ще бъдат разтревожени, но ефикасност от 60 процента срещу нов вариант е приемлива", каза той и отбеляза, че американската Агенция за контрол на храните и лекарствата първоначално обяви, че ще одобри ваксина, която покаже поне 50 процента ефективност.

"Намаленият с 60 процента риск от КОВИД-19 при ваксинирани индивиди в Южна Африка показва стойността на тази ваксина при предотвратяване на заболяването от високо притеснителния вариант, който в момента циркулира в Южна Африка и се разпространява глобално", каза проф. Шабир Мадди, водещ изследовател при тестовете на ваксината на "Новавакс" в Южна Африка. Компанията обяви, че в началото на януари е започнала да разработва нови версии на ваксината срещу появяващите се нови варианти на коронавируса.

Очаква се клиничните им тестове да започнат през второто тримесечие на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай