Четвъртък,

Генчо Начев се хвали с уникална сърдечна операция

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
372
Генчо Начев се хвали с уникална сърдечна операция
A
A
A

Първи случай в България - беше направена операция за поставяне  на така наречената безшевна аортна клапна протеза на двама високорискови пациенти. За постижението се похвали пред бТВ шефът на болница „Св. Екатерина“ проф. д-р Генчо Начев.

Операциите на двамата пациенти на 75 и 80 години са ръководени лично от него.

„С минимално инвазивен метод и през малък отвор се слага тази клапа, която не се шие. Предимството на този метод  е, че се намалява времето, при което пациентите са на механична вентилация с 38%, с 32 % престоят в реанимация и с 50 % загубата на кръв.

Това е алтернативен метод на транскатетърно поставяне на клапи. Пациентите, на които са поставят тази клапа живеят с една година  и 52 дни по-дълго без никакви оплаквания в сравнение с другите, на които се сложени транскатетарни клапи.

Пет години лобираме и успяхме НЗОК да плаща това средство. То е много по-евтино от транскатетърните клапи, които струват 35 хиляди лева, а безшевните аортни клапи -14 хиляди. 

„Заради пандемията нямаше трансплантации и донорски ситуации, което наложи да бъдат сложени 5 изкуствени сърца на наши пациенти , които не могат да чакат и умираха. Последният човек, който трансплантирахме изкара с изкуствено сърце 660 дни и сега имаше шанс да бъде подходящ точно за тази трансплантация“, отбеляза професорът.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички