Електронни рецепти полетяха към аптеките

Традиционният хартиен вариант на рецептите все още не отпада

Електронни рецепти полетяха към аптеките | StandartNews.com

Електронни рецепти може да се издават от днес, като традиционният хартиен вариант все още не отпада. Това обяви пред репортери заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

По думите й държавата е изпълнила ангажимента си, Министерството на здравеопазването е дало "ключ" към възможността да има електронна рецепта. Разчитаме на софтуерните компании да инсталират модула на клиентите им, допълни тя.

Към момента електронната система не е задължителна, каза още Начева, но не посочи какъв е периодът на адаптация на лекарите и аптеките към промяната на софтуерите. След време електронната рецепта и електронното направление напълно ще заменят хартиеният им вариант. По думите й електронизацията дава възможност за пълна прозрачност при предписването и издаването на лекарства.

За издаване на електронна рецепта пациентът трябва да посети личния си лекар, добави Начева. Изключение за посещение ще се прави за болните от COVID-19, каза още тя.

Практиките на други европейски държави показват, че електронното управление улеснява достъпа, както и показва какви дейности и лекарства са изписани на всеки пациент. Няма да се откажем от електронното управление, подчерта Начева и обясни, че, когато електронните рецепти се отчитат в НЗОК, минават през същите форми на предварителен контрол, през какъвто преминават и хартиените рецепти.

Подготвени са стикери, които ще бъдат раздадени на медицински лаборатории, диагностично-консултативни центрове и аптеки, даващи информация на пациентите, че работят по електронен начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай