Понеделник,

Електронни рецепти полетяха към аптеките

От: Рачо Рачев -
109
Електронни рецепти полетяха към аптеките
A
A
A

Електронни рецепти може да се издават от днес, като традиционният хартиен вариант все още не отпада. Това обяви пред репортери заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

По думите й държавата е изпълнила ангажимента си, Министерството на здравеопазването е дало "ключ" към възможността да има електронна рецепта. Разчитаме на софтуерните компании да инсталират модула на клиентите им, допълни тя.

Към момента електронната система не е задължителна, каза още Начева, но не посочи какъв е периодът на адаптация на лекарите и аптеките към промяната на софтуерите. След време електронната рецепта и електронното направление напълно ще заменят хартиеният им вариант. По думите й електронизацията дава възможност за пълна прозрачност при предписването и издаването на лекарства.

За издаване на електронна рецепта пациентът трябва да посети личния си лекар, добави Начева. Изключение за посещение ще се прави за болните от COVID-19, каза още тя.

Практиките на други европейски държави показват, че електронното управление улеснява достъпа, както и показва какви дейности и лекарства са изписани на всеки пациент. Няма да се откажем от електронното управление, подчерта Начева и обясни, че, когато електронните рецепти се отчитат в НЗОК, минават през същите форми на предварителен контрол, през какъвто преминават и хартиените рецепти.

Подготвени са стикери, които ще бъдат раздадени на медицински лаборатории, диагностично-консултативни центрове и аптеки, даващи информация на пациентите, че работят по електронен начин.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички