Доц. Кунчев изнесе неочаквана информация за ковид, какво ни чака

Към 5000 са карантинираните, цифрата обаче е динамична

Доц. Кунчев изнесе неочаквана информация за ковид, какво ни чака | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Заболеваемостта в момента е най-високата от вълната от ковид този сезон, няма да има по-сериозни ситуации. Това обяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вълната на ковид протича доста по-леко, коментира той. И допусна, че има немалко хора, които имат лека клиника, но не търсят личния лекар, не са се изследвали и са сред обществото. По този повод заключи, че няма риск бройката карантинирани да повлияе на изборите. А при очевидно слабата активност на хората няма риск и от зарази в изборните секции.

Хората дори с леки симптоми да пазят околните, при излизане да носят маска, призова той.

Към 5000 са карантинираните, цифрата обаче е динамична, за близките им контактни не е много ясно, изясни доц. Кунчев. Карантината може да отпадне, убеден е здравният инспектор на България. Забавило се заради ваканцията на депутатите, иначе здравното министерство е внесло в началото на миналия месец такова писмо в парламента.

Три-четири до пет пъти повече от официално регистрираните са заболелите от ковид на ден у нас, коментира още Кунчев по темата. Но не намира това за обезпокоително - така е с всяко респираторно заболяване, много хора го карат на крак. Няма да стигнем до картината от месеците на пандемията, категоричен бе експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай