МЦ "Афродита": Здравословната храна помага за бебе инвитро

Приемът на фолиева киселина преди бременността намалява риска от спонтанен аборт

МЦ "Афродита": Здравословната храна помага за бебе инвитро | StandartNews.com
  • Алкохолът, тютюнът и кофеинът влияят отрицателно върху фертилитета
  • Приемът на фолиева киселина преди бременността намалява риска от спонтанен аборт

 

Д-р Георги Станулов, един от най-добрите специалисти по асистирана репродукция на Балканите. Работил е в Англия, Гърция и Австрия в продължение на години. 

Оглавява инвитро отдела на Медицински център "Афродита", като успеваемостта му при инвитро процедури е над 40%. Д-р Станулов е смятан за светило в сферата на асистираната репродукция. Точно затова се насочихме към него, за да ни информира по една много актуална днес тема - ползите от здравословното хранене и как то се отразява на репродуктивното ни здраве.

Съществуват неоспорими факти за благоприятното въздействие на здравословното хранене върху фертилитета, но не са много големите клинични проучвания, изследващи ползите от здравословния начин на живот, конкретно при влиянието му върху успеваемостта при инвитро процедурите.

Правилната и балансирана диета увеличава шансовете за зачеване. В менюто трябва да присъстват храни с високо съдържание на ненаситени мазнини (риба, зехтин, авокадо) и пълнозърнести храни (богати на фибри). Природосъобразната средиземноморска диета (характерна за Италия и Гърция) ни предлага всички необходими механизми за здравословно и балансирано хранене. Изобилието от зеленчуци, пълнозърнести храни и риба, са естествен начин за подобряване на фертилитета, както при жените, така и при мъжете.

Спорен е въпросът за ролята на млечните продукти, алкохола и кофеина, но консумацията на трансмазнини и захар е свързана с повишаване риска от безплодие и при двата пола. При хората с наднормено тегло този риск е още по-голям.

Има убедителни доказателства, че здравословното хранене преди зачеването при мъжете и жените в репродуктивна възраст има благоприятен ефект върху фертилитета. Диетолозите по света, съветват клиентите си да консумират повече мононенаситени или полиненаситени масла (маслиново, ленено), а също така и плодове, защото доказано благоприятстват плодовитостта при жените и по-високото качество на семенната течност при мъжете.

- Д-р Станулов, какво Ви е мнението за хранителните добавки? От значение ли е приемът им и имат ли някакво влияние върху човешката плодовитост?

- Балансираният прием на определени хранителни вещества е от голямо значение. Факт е, че не винаги успяваме да набавим с храната достатъчно количество от тях. Доказано е, че достатъчен прием на фолиева киселина е една от най-важните стъпки за предотвратяването на дефекти на невралната тръба. Освен това приемът на фолиева киселина преди бременността води и до по-малък риск от спонтанен аборт, като се сравняват тези, които консумират 400 ?g на ден допълнителен фолий с тези, които не консумират никакъва фолиева киселина, като хранителни добавки.

Данните сочат, че прекомерната консумация на червено месо може да има неблагоприятен ефект върху фертилитета, като вероятността от образуване на бластоцисти при инвитро намалява. При ограничаване обаче консумацията на червено месо, рязко спада и приемът на желязо, обаче. Тук идва ролята на хранителните добавки (които доставят желязо, без да се налага прекомерна консумация на червено месо). Доказано, е че консумацията на добавки с желязо и желязо от други източници може да намали риска от овулаторно безплодие. Съдържанието на наситени мазнини, което е особено високо в червеното месо, се свързва с по-ниска концентрация на сперматозоиди в еякулата. Полиненаситените мазнини пък напротив - показали са, че носят репродуктивни ползи както при мъжете, така и при жените. Доказано е, че при мъжете по-високият прием на омега-3 мастни киселини е свързан със значително по-благоприятна морфология на семенната течност. Жените, които консумират достатъчно омега-6 и омега-3, забременяват по-лесно, от тези с ограничен прием на тези хранителни вещества.

Пълномаслените млечни продукти намаляват  риска от безплодие, свързано с липса на овулация, докато нискомаслените млечни продукти (включително обезмаслено, 1%, и 2% мляко, кисело мляко или извара) са свързани с по-висок риск.

- Оказват ли негативно влияние върху човешката плодовитост приема на алкохол и цигари, д-р Станулов?

- Проучванията по този въпрос дават убедителни доказателства за отрицателния ефект на приема на алкохол, тютюн и кофеин върху фертилитета. Установено е, че при прекратяване приема на алкохолът, на продукти, съдържащи никотин, както и на кофеин, се увеличава шансът за бременност .

- Има ли други позитиви в борбата с безплодието при спазване на точната диета?

- Жените, които имат проблеми с фертилитета, са изложени на повишен риск от депресия в сравнение с жените, които не изпитват такива проблеми. Освен това, жените с предшестваща депресия са по-склонни към безплодие поради физиологични промени в производството на хормоните свързани с овулацията. Сред мъжете излагането на професионални стресови фактори води до влошаване качеството на семенната течност. Поради това е изключително важно да се овладее депресивното състояние и други психо-социални фактори при всички, които се затрудняват със забременяването. Освен ефекта на здравословното хранене върху резултатите, свързани с фертилитета, е доказано, че някои диети предпазват от депресия.

- Какви са впечатленията Ви, д-р Станулов, лесно ли се отказват пациентите от вредните си навици?

- Като се има предвид положителният ефект на здравословното хранене върху резултатите от инвитро, според мен медицинските лица трябва да насърчават подобряване начина на живот. Това понякога се оказва доста трудно, защото здравните специалисти се сблъскват с неразбиране на проблема от страна на пациентите, особено при съвет за прекратяване на вредните навици .

Според мен е от огромно значение доверието на пациента към лекаря. Моя задача като лекар е да давам препоръки основани на доказателства, и една от тях е препоръката за здравословно хранене, което доказано има благоприятно въздействието върху плодовитостта.

 

МЦ "Афродита" е лидер в регенеративна медицина

Медицински Център "Афродита" се намира в София. Това е най-големият център за регенеративна медицина у нас. Клиниката е първа по успеваемост в процент живо родени деца според официалните данни на Фонд за асистирана репродукция към МЗ. Работи в пряко сътрудничество с най-големите лаборатории в света и се смята за еквивалент на качество в сферата на регенеративната медицина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай