Бунт срещу електронните рецепти, аптеките връщат пациенти

Никой лекар не си е позволявал да връща пациенти, по закон и аптеката няма право

Бунт срещу електронните рецепти, аптеките връщат пациенти | StandartNews.com

Източник: БНТ

Гратисен период, в който да се тестват проблемите, трябваше да предшества пълното премахване на хартиената рецепта за антибиотици и лекарства за диабетно болни. Това споделиха и лекари, и фармацевти след като електронната рецепта за тези препарати вече е задължителна.

Един от най-честите проблеми след нововъведението е липсата на синхронизация между лекарските и аптечните софтуери, които минават през Националната здравно-информационна система, сподели пред БНТ шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Разминаването в данните между лекарския софтуер с този на фармацевтите е толкова драстично, че понякога дори не се разбира кой е предписаният антибиотик. За да изпишат електронна рецепта, лекарите трябва да съставят и амбулаторен лист, както и да са с регистрация към лечебно заведение. В понеделник се оказа, че аптеките нямат никакви антибиотици, които лекарите са изписали.

"Никой лекар не си е позволявал да връща пациенти, по закон и аптеката няма право да връща пациенти. Ако няма медикаментът, изписан от лекаря, аптеката трябва до 24 часа да го достави или да насочи пациента към най-близката аптека, която би го имала - това го пише в закона. Никой не е освободил от закона колегите - фармацевти. Но 2 дни наблюдаваме масово връщане на пациенти до кабинетите", обясни д-р Маджаров.

Той даде пример с Германия, където постепенно се въвеждат е-рецепти и пациентът носи със себе си баркод за всеки случай в аптеката, за да не стават грешки.

"Ако един пациент има неблагоприятни последствия и да потърси адвокат, който да заведе дело срещу електронната рецепта, непридружена с амбулаторен лист, то лекарят ще бъде строго наказан. Към момента това е абсолютно незаконно", поясни той.

По думите на Маджаров, белите хартиени рецепти важат навсякъде и ще важат, и българските пациенти ще засилят туризма си за лекарства в чужбина.

"Българските лекари ще предпочетат да отидат да работят навън, а навсякъде, където е разрешена свободната замяна на лекарства по търговски принцип - това, което е решил да зареди аптекаря, в другите държави се наблюдава дефицит на генерични молекули. У нас ще останат за всяка група антибиотици по един или два производителя, които другите ще напуснат, защото ще са притиснати и ще има по-скъпи лекарства, защото ще има монопол", допълни д-р Иван Маджаров.

Някои лични лекари отказват възможността фармацевтите да сменят предписания антибиотик с негов генерик, защото не всеки вторичен продукт има идентични характеристики. Джипитата настояват специалистите сами да издават рецепти за антибиотици. Не е ясно и как ще действат семейни лекари в отдалечени населени места без аптеки, които до момента сами са снабдявали с лекарства пациентите си през аптечни складове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай