Борим косопада с витамини и минерали

Най-добре е тези вещества да бъдат набавени с храната

Борим косопада с витамини и минерали | StandartNews.com
  • Най-добре е тези вещества да бъдат набавени с храната

Гъстата коса не е само красива, но и показва добро здраве. Ето защо за нея следва да се полага грижа, и то предимно отвътре. Това се  случва като системно се осигуряват различни хранителни вещества на тялото, които намаляват загубата на коса и й позволяват да расте здрава.Ето и петте най–важни витамина за растежа на косата.

1. Витамин А

Всички клетки се нуждаят от витамин А. Включително и косата, най-бързо растящата тъкан в човешкото тяло. Витамин А помага и на кожните жлези да произвеждат така наречения себум, който естествено овлажнява скалпа и помага за поддържане на косата здрава. Ето защо диетите с недостиг на този витамин могат да доведат до няколко проблема, включително до загуба на коса. Въпреки че е важно организмът да получава достатъчно витамин А, с него не трябва да се злоупотребява, тъй като може да предизвика нежелани странични ефекти. Най–хубаво е той да се набавя чрез храната. За целта се консумират сладки картофи, моркови, тиква, спанак, зеле. Тези зеленчуци са с високо съдържание на бета-каротин, който се трансформира във витамин А. Може да се набавя и чрез животински продукти като прясно и кисело мляко, яйца. Маслото от черен дроб на треска е особено добър източник.

2. Витамини от група В

Един от най-известните витамини за растежа на косата е витамин В, наречен биотин. Проучванията свързват дефицита на биотин именно с косопада. Биотинът се използва като алтернативно средство за лечение на косопад, Въпреки това, дефицитът на този витамин е много рядък, тъй като се среща естествено в широка гама от храни. Другите витамини от група В помагат за създаването на червени кръвни клетки, които пренасят кислород и хранителни вещества до скалпа и космените фоликули. Тези процеси са важни за растежа на косата. Те могат да се набавят от рибата, бадемите, тъмните листни зеленчуци, месото, пълнозърнестите храни.

3. Витамин С

Увреждането на организма от свободните радикали може да блокира растежа на косата, както и да предизвика преждевременното й стареене. Витамин С е мощен антиоксидант, който помага на тялото да се защити от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Освен това, за да създаде протеина колаген, който е изключителна важна част от структурата на косата, тялото се нуждае от витамин С. Той също помага за по-добрата абсорбация на желязото - минерал, необходим за растежа на косата. Добрите източници на този витамин са цитрусовите плодове, ягодите, чушките.

4. Витамин D

Ниските нива на витамин D са свързани с алопецията. Смята се, че този витамин играе роля в производството на коса, влияейки върху рецепторите. Човешкото тяло произвежда витамин D чрез директен контакт със слънчевите лъчи и с помощта на добри хранителни източници като  мазни риби, масло от черен дроб на треска. Разбира се, той може да се набавя и чрез хранителна добавка, но тя следва да се прилага след предварително направено изледване за нивата на витамина в организма и предписание от специалист.

5. Витамин Е

Подобно на витамин С, витамин Е е антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на оксидативния стрес.  Системното му набавяне, особено при хора със засилен косопад, показва неговото намаляване и респективно ускоряване на растежа на косата. Слънчогледовите семки, бадемите, спанакът и авокадото са добри източници на витамин Е.

6. Желязо

Желязото помага на червените кръвни клетки да пренасят кислород до клетките. Това го прави важен минерал за много функции на организма, включително и за растежа на косата. Дефицитът на желязо, който причинява анемия, е и основна причина за загубата на коса. Особено често се среща при жените. Ето защо е препоръчително в менюто да присъстват храни с високо съдържание на желязо като яйца, червено месо, спанак и леща.

7. Цинк

Цинкът играе важна роля в растежа и възстановяването на тъканта на косата. Той също така помага на мастните жлези около фоликулите да работят правилно. Загубата на коса е често срещан симптом на недостиг на цинк. А проучвания показват, че корегирането на дефицита на цинк, освен че намалява загубата на коса, подпомага растежа й и контролира омазняването й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай