Понеделник,

Бивш министър с тежки обвинения за доплащането в болниците

От: Иван Ангелов, кадър Нова ТВ -
1700
Бивш министър с тежки обвинения за доплащането в болниците
A
A
A

Мистерия остават у нас производствената цена и надценката, която се поставя при продажбата на медицински изделия, а всичко това товари пациента. Констатацията направи в интервю за Нова телевизия бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

„Въпросът защо здравноосигурените лица доплащат хиляди за спешна операция да го отправим най-сетне към управляващите. Това е трагедия. Най-бедната страна в Европа наказва своите граждани да плащат най-много, когато са болни. 50% от общите разходи са от джоба на пациента. Шумим за надценката на хранителните продукти, а за това – не. Абсолютно нехайство от страна на държавата”, поясни Виткова.

Според нея здравноосигурителната вноска трябва да се увеличи. „Трябва да има ясни правила и регламенти кое колко струва. Едно и също медицинско изделие струва различно в болниците. Причината е, че лечебните заведения се снабдяват с продукти  от много места.

На въпрос кой решава каква част от разходите за дадена операция се поемат от НЗОК и каква от пациента, Мими Виткова каза следното: „Касата е преценила, че толкова може да плати с парите, които разполага. Оттам насетне е работа на медицинския екип дали ще успее да направи операцията с това, което осигурява НЗОК. Почти винаги се изисква доплащане от пациента”.

По думите й е много важно какви закони ще приеме новият парламент, за да може да бъдат поети подобни разходи с обществени средства.

„Да, доплащане ще има, но то трябва да бъде в рамките на разумното. Не най-тежко болният да плати най-много. В западните страни под 10% от общите разходи се доплащат  от джоба на болния. Във всяка клинична пътека трябва да бъде разписано какво покрива касата”, заключи бившият здравен министър.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията