Коридори за хронично болните и възрастните/ОБНОВЕНА/

Единственото, което можем да направим е да ограничим разпространението на вируса

Коридори за хронично болните и възрастните/ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Ние и да затворим държавата, това няма да има ефект. Дифузното разпространение на вируса вече не можем да бъде спряно. Единственото, което можем да направим е да ограничим разпространението му. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов в студиото на БиТиВи. Ангелов е убеден, че и да наложи тежки ограничения, те няма да се спазват напълно и ще бъде залят от сигнали за нарушения.

Не е въпросът да пишем заповеди, важно е държавата да е стабилна, хората да са спокойни, здравната система да е осигурена. В такъв ред подреди приоритетите Костадин Ангелов.

Като промяна в заповедите за мерките - предстои създаване на коридор за пазаруване за възрастните хора. Предстои издаване на заповед за това. Костадин Ангелов няма да се съобрази с препоръката от тази сутрин на главния здравен инспектор Ангел Кунчев да се затварят заведенията по-рано, както и учениците от прогимназията да минат на дистанционно обучение

Иначе на този етап от развитието на ситуацията неспазването на меките е вече липса на разум, според Ангелов, а тези, които спазват мерките помагали, помагат на нас, на лекарите, на всички останали хора, на цялото общество.

Ако се говори за схръххоспитализация - тя не произтича от лекарите и от болниците, а от страха на хората, по думите на Ангелов. Той призова отново хората да не търсят късно лекарска помощ, да не се самолекуват, да не четат в интернет и да не пият лекарствата на своя съсед.

Епидемията можем да я преборим с разум, интелект и дисциплина, отсече Ангелов и допълни, че там, където хората не искат да разберат мерките, резултатът е видим - влошаваме и проблеми по болниците.

Нещата, които предстои да се случат в България са предвидими. Единственото допълнително, което считаме за целесъобразно е осигуряването на зелени коридори на хората с хронични заболявания, хората над 65 г., за тях трябва да помислим. Това заяви пред бТВ здравният министър Костадин Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай