Министърът: Пиша план за здравето на нацията

Ваксината ще стигне до всяка една точка в нашата страна

Министърът: Пиша план за здравето на нацията | StandartNews.com

 

Здравният министър Костадин Ангелов заяви по време на участието си в Панорама, че е поел ангажимент да представи план за здравето на нацията, който ще съдържа линията на човешкия живот от раждането до смъртта и необходимостта от допълнителни здравни събития в областта на профилактиката, които да подобрят демографските показатели на нацията.

„Това, което виждаме в момента, е онова което може да даде нашата здравна система. Нямаше подготвена здравна система в света - считате ли, че Швейцария не се е подготвени навреме, та интензивните легла свършиха“, попита здравният министър.

Проф. Ангелов бе категоричен, че от първия си ден на поста е искал решение за обезпечаване на здравната система, но каквото и да направим - ние имаме достатъчен брой легла, имаме апаратура, нямаме недостиг на медикаменти - имаме лекарства, ремдесивир, центрове за плазма.

Проблемът е с персонала, призна министърът. На въпроса забави ли се затварянето, той заяви: Направихме го навреме - можехме да го направим и искахме да го направим, но го отложихме защото, заболяваемостта към онзи момент беше ниска. Увеличаването на строгостта на мерките започва, когато достигнем нива на заболяваемост не по ниска от 600 на 100 000.

Министър Ангелов коментира и положителните антигенни тестове, които не влизат в статистиката. Не можем в момента да приемем антигенните тестове, защото това не среща разбиране от всички професионалисти. Аз повече от всеки един искам да бъдат признати антигенните тестове, ако специалистите кажат, че те могат да бъдат приравнени към PCR, само че нашите и европейските лекари не дават тази препоръка. Обещах да има електронна рецепта и електронно направление до Нова година и ще го изпълня, категоричен е професорът.

Тази епидемия иска всеки един човек да се превърне в лекар - да носи маска, да спазва дистанция, да спазва дезинфекция. Това иска вирусът - всеки един да стане лекар, за да може обединени да се изправим и да победим този невидим враг, това е гаранция за успех, смята здравният министър.

“Започва атаката на човечеството срещу коронавируса - ние ще го победим, благодарение на ваксините. Твърдо сме решени да изправим целия ресурс на държавата, за да достигне ваксината до всеки български гражданин - той да бъде информиран за ползите и да вземе информирано решение. Ваксината ще стигне до всяка една точка в нашата страна”, заяви още проф. Костадин Ангелов.

По думите му всяка ваксина се поставя от лекар, защото такива са правилата.

„Всички лекари, всички фелдшери, които могат да бъдат ангажирани, ще го направят, ще създадем мобилни екипи. Здравето няма цена, всеки един български гражданин трябва да има същия достъп, какъвто има всеки един европейски гражданин във всяка една стран на ЕС, не можем да отнемем това право“, допълни министърът.

„Имаме договори за 4 ваксини от 4 фирми, те са представени на парламента. Няма нужда да запишем една обективна истина в закон, това е политика в целия ЕС. Няма нужда България да става прецедент, когато трябва да бъдем единни. Проблемът с коронавируса може да бъде първата, може да бъде последната възможност, около която българските политици да се обединят и да не търсят дивиденти“, смята проф. Ангелов.

Той коментира и повишената статиската на смъртните случаи у нас.

„Следим всяко едно число с изключително сериозна загриженост. От анализа, който наблюдаваме, виждаме, че голяма част от българските граждани имат много придружаващи заболявания. Нещо повече - България е на водещи места по сърдечно-съдови заболявания. И това не е извинение, а означава, че българската нация има много сериозни здравословни проблеми.“

Докато здравният министър даваше интервюто, пред сградата на БНТ се събраха около 30-40 протестиращи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай