Алармират за ръст на ковид заразата, удрят ни и други вируси

Расте броят на пациентите с респираторни заболявания

Алармират за ръст на ковид заразата, удрят ни и други вируси | StandartNews.com

Расте броят на пациентите с респираторни заболявания и такива, при които тестът за COVID-19 позитивира, съобщи в интервю за БТА общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Тя смята, че това е нормално, защото започва есенният сезон и колкото и да е топло навън, събирането на големи колективи на едно място, води до покачване на броя на случаите с респираторни инфекции.

Лекарката призова пациентите над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания да се ваксинират както срещу грип, така и срещу COVID-19. Д-р Николова припомни, че самолечението с антибиотици може да влоши здравето ни.

Увеличават ли се случаите на COVID-19

Броят на новите случаи на COVID-19 за последното денонощие е 80, починали няма, показват данните, публикувани в Единния информационен портал. Те са били открити с помощта на 435 теста, което означава, че делът на положителните тестове е 18,39 %. От тях са хоспитализирани 224, включително 12 в интензивно отделение. Новопостъпилите в болнично заведение за последния ден са шест, показват още данните.

Николова заяви, че през летните месеци случаите на COVID-19 не са били много, но през последните седмици се наблюдава лек ръст. Имаше позитивни тестове и при възрастни, и при деца, но те се лекуват вкъщи. Имам около десетина случая на седмица, добави д-р Николова.

Новите щамове протичат по-леко

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести „Пирола“ е щамът, който върлува в момента. Има и щам „Ерис“, обясни общопрактикуващият лекар. По думите ѝ при „Пирола“ се наблюдават над 35 мутации на шипа на вируса.

Оплакванията при пациентите, които лично аз наблюдавам, са висока температура (над 38 градуса), главоболие, болки в гърлото. В началото, когато се появи COVID-19, имаше много характерно възпаление на очите. Сега отново виждаме това възпаление на очите при пациентите, особено при малките деца. Имах случай с детенце на около 2 години, при което инфекцията протече само с конюнктивит и повишена температура, допълни д-р Николова.

Тя добави, че от пациентите, които са минали през нейния кабинет, няма такива, при които са възникнали усложнения. Симптомите най-често са висока температура, главоболие, болки в мускулите и ставите, част от пациентите имаха и загуба на обоняние, при някои имаше инфекция на очите, но нито един от тях не направи пневмония, посочи лекарката.

За последните две седмици, нито един от пациентите, които аз лекувах от COVID-19, нямаше нужда от антибиотик и този вирус не се лекува с антибиотик, добави тя.

Пост-COVID синдромът

Винаги трябва да мислим за пост-COVID синдрома, защото това е мултикомплексно заболяване, което уврежда съдовете и при което бихме могли да очакваме на по-късен етап различни усложнения, добави д-р Николова.

Според общопрактикуващия лекар COVID-19 ще се превърне в заболяване от типа на грипа. Сто години по-късно продължаваме всяка есен и зима да се борим с грипа. За съжаление ще има още една респираторна инфекция, която ще се прибави към богатата палитра от вируси, с която ще трябва да се справяме, коментира д-р Николова.

Ваксините – начин да се предпазим

Препоръчвам на пациенти над 65 години и на тези, които имат хронични заболявания, които имат проблем с имунната защита, да се ваксинират, както за COVID, така и за грип, каза д-р Гергана Николова. Тя припомни, че 1 януари 2024 г. ще започне имунизационната кампания срещу грип на Министерството на здравеопазването.

Д-р Николова добави, че предстои да стартира ваксинационна кампания при пациенти над 65 години срещу пневмококи. На първо време броят на ваксините ще е малък, програмата сега стартира. Тази ваксина се поставя веднъж в живота и ни предпазва от пневмококите, които са най-честият причинител на пневмонии и менингити. При децата се поставят ваксини срещу пневмококови инфекции и заради това броят на пневмониите, причинени от пневмококи в ранна детска възраст, падна много. Сега започваме да покриваме и пациентите над 65 години, обясни лекарката.

Самолечението може да постави живота ни в риск

Д-р Гергана Николова припомни, че самолечението с антибиотици трябва да се избягва. Антибиотикът се изписва и назначава от лекар, само след преглед. Не може и не бива да посягаме към антибиотиците с лека ръка. Когато говорим за респираторни инфекции, в по-голямата си част те са причинени от различни вируси. Вирусите не се лекуват с антибиотици, заяви д-р Николова.

Когато вдигнем температура, заболят ни мускулите и ставите, потече ни носът, нека антибиотикът да не бъде първото средство, което употребяваме, за да се лекуваме. Трябва да се знае, че така се създава сериозна антибиотична резистентност, влошава се състоянието, ако нямаме вирусна инфекция, добави личният лекар.

Тя заяви, че самолечението поставя животът ни и здравето ни в риск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай