Цветан Василев страхливо дезертирал от КТБ

На 19 юни 2014 г. имало спешна среща между ръководителите на КТБ и БНБ. Цветан Василев не присъствал, защото вече бил заминал за Виена

Цветан Василев страхливо дезертирал от КТБ | StandartNews.com

През 2014 г., при сриването на КТБ, банкерът Цветан Василев е напуснал България и е оставил ръководителите на банката да се оправят сами. Това разкри пред Специализирания наказателен съд втория свидетел на обвинението Орлин Русев, който е бил изпълнителен директор на банката, пише "Монитор".

На 19 юни 2014 г. имало спешна среща между ръководителите на КТБ и БНБ. Цветан Василев не присъствал, защото вече бил заминал за Виена. В резерв имало не повече от 250 млн. лв. в главната каса тогава. От БНБ препоръчали да се освободи капитал от поне 1 млрд. лева за оздравяването на КТБ и да се постави под специален надзор. “След тази среща разбрах, че Цветан Василев изобщо няма намерение да се прибира в България. Аз на 20 юни събрах акционерите за да видим какво да правим. БНБ междувременно ни постави под надзор. Към 20 юни събрахме към 700 млн. лв., а останалото от граждани и фирми. Специално от Бромак на Василев дойдоха около 120 млн. лв.", обясни Русев.

Парите били върнати като част от отпуснати заеми без лихва. Междувременно на 20 юни вложителите в КТБ започват масово да изтеглят парите си и настъпва паника. Ръководството на КТБ уведомява БНБ за изчерпване на ликвидността и преустановява разплащанията, както и на всички видове банкови операции. От страна на БНБ са назначени квестори. Стана ясно още от показанията на Русев.

"През 2001 бях прокурист на КТБ, а след това изпълнителен директор на банката", разказа още Русев. В спецсъда свидетелят разкри, че Цветан Василев вдигнал капитала на банката през 2008, а след 2010 г. КТБ стана четвърта по големина в България. Към края на 2013 г. банката била с активи за над 6.7 млрд. лв., с 10.04% дял при депозитите от населението и с 13.07% дял от кредитите, отпуснати на бизнеса. Това стана ясно от показанията на Орлин Русев. Той потвърди, че средства от главната каса на КТБ са взимани, за да се отпускат на различни търговски дружества свързани с Цветан Василев. Касовата наличност била предимно във валута - долари и евро, които били държани в резерв. Така се поддържал документално ежедневния баланс от приходи и разходи. Русев обясни, че е контролирал касата като изпълнителен директор, но това е ставало единствено по документи. Имало специална комисия, която извършвала регулярни проверки на наличностите в касата. Правен е и вътрешен и външен одит, но не са били констатирани нарушения. Русев информирал постоянно Василев с доклади за резултатите от всички тези проверки.

Преди няколко часа адвокатът на БГ Мадоф Константин Симеонов настоя делото да се отложи за след 30 юни основавайки се на решението на Висшия съдебен съвет, който все още не е отменил мерките за COVID-19. Отделно един от служебните адвокати имал заболяване. Спецсъдът обаче не прие аргументите на Симеонов и реши да даде ход на делото.

По настояване не адвокатите заседанието ще продължи не повече от три часа, като на всеки 30 мин. в залата ще влиза хигиенистка, за да дезинфекцира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай