Славов обсъди с Кьовеши работата на делегираните европрокурори у нас

Европейският главен прокурор е на посещение у нас

Славов обсъди с Кьовеши работата на делегираните европрокурори у нас | StandartNews.com

Правосъдният министър Атанас Славов проведе среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в рамките на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“, организиран от Центъра за изследване на демокрацията. Двамата обсъдиха теми, които да доведат до по-ефективната дейност на европейската прокуратура, съобщават от Ведомството на Славов.

Министърът подчерта добрата рамка на сътрудничество с Европейската прокуратура и редовните си контакти с българския представител Теодора Георгиева. Той запозна европейския главен прокурор с приоритетите на министерството, като работата по структурата на новата антикорупционна комисия и добавянето на разследващи функции към дейността й, промените в Конституцията, засягащи и отговорностите на главния прокурор.

Сред темите, които Лаура Кьовеши повдигна, се откроиха предстоящите законодателни промени, които да синхронизират българското законодателство с това на останалите държави в ЕС, за да създадат условия за по-успешно разследване на трансграничните престъпления. И по-конкретно бъдещите промени в Закона за административните нарушения и наказания, които да разширят видовете административно-наказателни санкции за юридическите лица, облагодетелствали се от престъпления. Освен имуществени санкции се предвижда да се въведат и неимуществени. Също така беше обсъдена възможността за предвиждане на състав за престъпления за митническа измама при определени хипотези.

Европейският главен прокурор прояви засилен интерес и към напредъка в работата по преустройството на сградата на ул. „Раковски“ 134, в която европейските делегирани прокурори трябва да се настанят. Кьовеши подчерта, че е изключително важно в една сграда да бъдат обединени всички дейности от компетенциите на делегираните прокурори, така че тяхната работа да бъде максимално обезпечена.

Министър Славов и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се договориха за следващи срещи в близко бъдеще.

Ключът към успешната борба с корупцията е да спечелим сърцата и разума на хората, те да усетят справедливостта, заяви в изказването си на форума Кьовеши. Тя бе категорична: корупцията не е имагинерно явление, често тя се превръща във въпрос на живот и смърт и го илюстрира с някогашен пример от Румъния, когато избухнал заради „пестене“ на оборудване пожар в клуб отнема човешки животи.

Имаме нужда от герои, които да налеят живот в структурите, противодействащи на корупцията и ясно да заявят, че не може повече така, бе акцент в изказването на премиера Николай Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай