Потвърдиха 20-годишната присъда на билкаря-убиец

Потвърдиха 20-годишната присъда на билкаря-убиец | StandartNews.com

Бургас. 20 години ще лежи в затвора бизнесменът Любомир Симеонов, който застреля банкерката Павлинка Йовчева в центъра на Бургас, реши апелативният съд. Магистратите потвърдиха изцяло издадената присъда на първата инстанция с мотива, че тя е правилна и справедлива. Гражданските ищци настояваха Симеонов да получи доживотен затвор, а той самият поиска по-ниско наказание.

Билкарят-убиец има последен шанс за редукция на наказанието и ще обжалва на последната трета инстанция пред ВКС.

Според апелативния съд по делото липсват данни за каквито и да било смекчаващи вината обстоятелства, както пледира защитата. Съдът е категоричен, че Симеонов не е бил изнудван от служители на банката. Според магистратите подсъдимият неправилно възприел отказа на банката да финансира инвестиционния му проект като целенасочени действия на пострадалата в качеството й на регионален директор на банката, целящи да го доведат до фалит.

Симеонов решил да умъртви Йовчева, защото заемала най-висока длъжност в банковата структура в региона. В мотивите си съдът посочва, че под влияние на изострени чувства от преживян неуспех и собствена значимост Любомир Симеонов е търсил наказание и възмездие, които да предизвикат силен отзвук в обществото. Той планирал старателно убийството и на три пъти организирал покушението. Първите два пъти обаче не успял. Магистратите са категорични, че Симеонов не се разкайва за извършеното престъпление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай