Нови данни за отровителите на Гебрев

Допълват вече издадените европейски заповеди за арест

Нови данни за отровителите на Гебрев | StandartNews.com

Действия за допълване и актуализиране на издадените вече Европейски заповеди за арест за всеки от тримата руснаци, задочно обвинени за опита за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му Христо и ортака им Валентин Тахчиев, предприе прокуратурата.

ВИЖ ОЩЕ: Трима руснаци обвинени за отравянето на Гебрев

Актуализирани са молбите за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Причина за това са постъпилите данни за ползваните от Сергей Павлов, Сергей Федотов и Георги Горшков други самоличности. Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Ето пълния текст на съобщението:

Във връзка с предоставените вече данни от Прокуратурата на Република България и предвид високия обществен интерес по воденото от Софийска градска прокуратура (СГП) разследване на опит за убийство чрез отравяне на Емилиян Гебрев, на неговия син Хр. Гебрев и на В.Т., предоставяме следната допълнителна информация:

СГП е повдигнала задочни обвинения на три лица – руски граждани, а именно: Сергей Викторович Павлов /SERGEY VIKTOROVICH PAVLOV/, Сергей Вячеславович Федотов /SERGEY VIACHESLAVOVICH FEDOTOV/ и Георги Горшков /GEORGI GORSHKOV/. След  привличането им в качеството на обвиняеми, СГП е издала и Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Лицата са били обявени и в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ – с червена бюлетина.

ВИЖ ОЩЕ: Отровител на Гебрев се крие като дипломат в Женева

С оглед допълнително събраната информация в хода на разследването, че обвиняемите  ползват и самоличностите на лица с инициали - съответно за Павлов - С.В.Л., за Федотов -Д.В.С. и за Горшков - Е.А.Г., както и придобитите нови биометрични данни на лицата, СГП е предприела действия за допълване и актуализиране на издадените вече Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и на молбите за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Предприети са и действия за допълване и актуализиране на вече подадената информация към ШИС /Шенгенската информационна система/ и МОКП-ИНТЕРПОЛ.

Искания до руската държава за екстрадиция на посочените лица няма да бъдат изготвяни, поради съществуваща забрана за екстрадиране на руски граждани в друга държава, произхождащо от Декларация на Руската Федерация по чл. 6 & 1 б. „а“  от Европейската  конвенция  за  екстрадиция, препращаща  към чл. 61 ал.1 от Конституцията на Русия. Въпреки това СГП ще търси съдействие за предаването на лицата чрез МОКП-ИНТЕРПОЛ, в случай че същите напуснат територията на Руската Федерация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай