На извънредно заседание: Депутатите приеха промени в НК

Единодушно

На извънредно заседание: Депутатите приеха промени в НК | StandartNews.com

Депутатите приеха единодушно промени в Наказателния кодекс, внесени от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и група народни представители. Прието беше и внесеното от групата на "Въраждане" предложение. 

Народните предсатвители заседават на извънредно заседание на правна комисия. 

Последните дни показаха, че има необходимост да се отговори още по-адекватно. Предлагаме няколко промени в Наказателния кодекс – да бъде увеличена горната граница на наказание при средна телесна повреда. При лека телесна повреда да отпадне възможността за пробация. При налагане на глоба да бъде завишен нейния размер от 500 на 1000 лв., заяви Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Ние съзнаваме, че нито една законодателна мярка не е достатъчна. За да се преустанови това насилие са необходими комплекс от мерки. Трябва да си признаем, че ни чака още много законодателна работа, за да може нашите закони да отговорят на съвременните отношения. Надявам се да постигнем съкгалсие така че НК да не е кръпа върху кръпка, а да изградим систематичен подход, добави още Йорданова. 

Според предложение внесено от Цвета Рангелова от "Възраждане" трябва да има долен праг от три месеца при тези наказания. "Разликата в предложенията за изменения, които правим ние от тези, които вие сте внесли, касаят обстоятелството, че в основния състав на ЛТП предлагаме да се сложи минимум от 3 месеца в предвиденото от закона наказание лишаване от свобода", обясни Рангелова. 

Омбудсманът Диана Ковачева предлага да има нов състав на престъпления за изтезание и неочвешко отношение. "Това са престъпления, които смазват човешкото достойнство и това много пъти бе посочвано като упрек към България. Изтезанията разрушават човешкото достойнство по-брутално от обидата и клеветата, които са инкриминирани", допълни Ковачева. "В Кърджали имахме смъртен случай на жена, посегнала на живота си, защото е пребивана системно от своя съпруг. В Бургас криминално проявен преби съпругата си и баща ѝ. Днес има случай, в който бременна жена загуби дето си, защото е пребита. Случаите са много и трябва да направим така, че съдът да прилага правилно закона и да прилага адекватни наказания", каза още Хамид Хамид, ДПС.

Институциите закъсняха в известна степен с реакцията си, а обществената реакция дава надежда. Станахме свидетели на случаи, когато бъдат поставени проблеми, свързани с домашното насилие, Народното събрание да бъде ползвано за развихряне на страсти. Позицията на Министерството на правосъдието е, че е важно да има калибриране на санкциите на телесни повреди и квалифициращи признаци, коментира министърът на правосъдието Атанас Славов. Той призова анродните представители по време на обсъждането на законодателните промени да не бъдат споменявани имената на конкретни магистрати.

Хамид Хамид от ДПС отговори на министър Славов. "Какво означава да не споменяваме имената на магистратите? Да се извиним на съдия Гьонева, че не си е свършила работата и вдигна цяла България на крак. Нека дане  се крием зад гърба на Народното събрание", каза още той.

"Влизаме в стария порочен кръг – набързо и накрак да правим промени в Наказателния кодекс. Увеличаването на наказанията е един от инструментите, който НС държи в ръцете си, да превантира определени тенденции към даден вид престъпления. Това е крайна мярка", заяви Гроздан Караджов от “Има такъв народ”, предаде novini.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай