Миню пробва да компрометира прокурор Кънев

Твърденията на обвиняемия бизнесмен са голословни и неподкрепени от каквито и да било доказателства, обяви прокуратурата

Миню пробва да компрометира прокурор Кънев | StandartNews.com
  • Твърденията на обвиняемия бизнесмен са голословни и неподкрепени от каквито и да било доказателства, обяви прокуратурата
  • Няма основания за отвод за Кънев

Твърденията за неправомерни действия и намеса на прокурор Ангел Кънев при извършваните данъчни ревизии на Миню Стайков и членовете на неговото семейство са голословни и неподкрепени от каквито и да било доказателства. Това обяви прокуратурата по повод исканията на обвиняемия бизнесмен Миню Стайков за отвод на наблюдаващия делото му прокурор Кънев. Стайков е в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група, данъчни измами, контрабанда на акцизни стоки и пране на пари. Вчера стана ясно, че той се разследва и за източване чрез подставени лица на евросредства по програма "Млад фермер".

По исканията за отводи незабавно се е произнесъл прокурор от Апелативната специализирана прокуратура и те са отхвърлени.
Ръководството на прокуратурата смята, че исканията за отвод целят персоналното компроментиране на прокурор Ангел Кънев и отстраняването му като наблюдаващ прокурор по посочените досъдебни производства.
Главният прокурор Сотир Цацаров и екипът му декларираха подкрепата си за прокурор Кънев и дадоха висока оценка за работата му по наблюдаваните от него досъдебни производства.

Ето пълния текст на съобщението на прокуратурата:

На 18.07.2018 г. Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за това, че в периода от 2015 г. до 2018 г.,  на територията на Република България е действала организирана престъпна група по смисъла на чл. 93, т. 20 от НК, създадена с користна цел и с цел съгласувано  извършване на престъпления по чл. 234 от НК – държане и продажба на акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон в немаловажни случаи -  престъпление по чл. 321, ал. 3, вр. с ал. 2 от НК. По това досъдебно производство на 06.09.2018 г. като обвиняемо лице е привлечен и Миню Стайков, на когото са повдигнати и предявени обвинения за участие в посочената по-горе организирана престъпна група, както и за престъпления против данъчната система, извършени при условията на продължавана престъпна дейност. Наблюдаващ прокурор по делото е Ангел Кънев – прокурор от Специализираната прокуратура.

Прокурор  Кънев наблюдава и друго досъдебно производство, образувано на 09.10.2018 г. за това, че в периода от м. януари 2015 г. до м. октомври 2018 г.,  на територията на Република България е действала организирана престъпна група по смисъла на чл. 93, т. 20 от НК, създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления, наказуеми с лишаване от свобода повече от три години - данъчни престъпления, документни престъпления, както и престъпления против паричната и кредитната система по чл.248а от НК..

На 02.05.2019 г. са постъпили искания от Миню Стайков за отвод на прокурор Ангел Кънев като наблюдаващ двете разследвания. По първото от тях Стайков е обвиняем, а по второто към 02.05.2019 г. няма никакво процесуално качество. Искане за отвод е постъпило и от свидетел, разпитван по второто наказателно производство. Исканията са идентични - с твърдения за неправомерни действия на прокурор Кънев във връзка с извършваните персонални данъчни ревизии на обв. Миню Стайков и членове на неговото семейство; за упражняване на психологически натиск върху друг обвиняем,  с цел даване на лъжливи показания; за свързаност и близки отношения с лица и търговски дружества /собствениците на „Винпром Пещера“/, за които се сочи, че са конкуренти на бизнеса, развиван от обв.Стайков и притежаваните от него търговски дружества. Последното се мотивира с данни за покупки на недвижими имоти, осъществявани от Ангел Кънев.

Съобразно НПК, по исканията за отводи незабавно се е произнесъл прокурор от Апелативната специализирана прокуратура. Те са отхвърлени, със следните мотиви:

  • твърденията за неправомерни действия и намеса на прокурор Ангел Кънев при извършваните данъчни ревизии на Миню Стайков и членовете на неговото семейство са голословни и неподкрепени от каквито и да било доказателства;
  • същото се отнася и до твърденията на обвиняемия М.Стайков за упражнен натиск от прокурор Ангел Кънев върху обвиняем при провеждането на разпит на 05.09.2018 г. в гр.Карнобат. От извършената проверка по повод на това твърдение се установи, че на посочената  дата  прокурор  Кънев  изобщо не е бил в гр.Карнобат. Процесуално-следствените действия по делото /по което е привлечен като обвиняем и Миню Стайков/  на 05.09.2018 г. в гр.Карнобат са извършвани под ръководството на друг прокурор от Специализираната прокуратура;
  • напълно неоснователни  са и твърденията на Миню Стайков за близки връзки и познанство на прокурор Кънев с физически лица и търговски дружества развиващи конкурентен бизнес.

Проверка на последните твърдения е извършена и от главния прокурор Сотир Цацаров, до когото са били адресирани копия от молбите за отвод, с оглед данни за дисциплинарни нарушения. От информация в Имотния регистър, както и от представените нотариални актове и други документи е установено, че:

  • през 2016 г. и 2017 г. прокурор Ангел Кънев е закупувал земеделски имоти в землищата на с. Малък Манастир, община Елхово, на с. Планиново, община Тополовград и на с. Козичино, община Поморие, вкл. и чрез търгове, провеждани на сайта на фирма „Агрион“;
  • както тези, така и други притежавани от него земеделски имоти /закупувани от частни лица/, са придобити на пазарни цени и плащанията по всички сделки са извършвани по банков път;
  • паричните средства за тези сделки са с ясен и деклариран по съответния законов ред произход.
  • прокурор Ангел Кънев не познава и не е имал каквито и да е контакти с лицата, сочени от обв. Стайков като конкуренти.

Ръководството на ПРБ е на становище, че исканията за отвод целят персоналното компроментиране на прокурор Ангел Кънев и отстраняването му като наблюдаващ прокурор по посочените досъдебни производства. Неслучайно тези искания са разпространени в определени медии и така в публичното пространство преди официалното им депозиране в съответната прокуратура. Подаването на исканията за отвод е непосредствено след осъществено претърсване в дома на обв. Стайков в гр. София и откриването там на документ, който е от съществено значение за ангажиране на наказателната му отговорност.

Ръководството на ПРБ изразява позиция в подкрепа на всеки прокурор, който изпълнява служебните си задължения в съответствие със закона и няма да допусне провеждането на подобни персонални атаки от страна на обвиняеми и свързани лица с цел осуетяване на разследването срещу тях. Ръководството на ПРБ счита, че прокурор Ангел Кънев не е извършил твърдяните нарушения и работата му по наблюдаваните от него досъдебни производства заслужава висока оценка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай