Лаура Кьовеши получава важен приз от Националните правосъдни награди

Да получи Лаура Кьовеши този приз е истински успех не само за събитието, а и за цялото българско правосъдие

Лаура Кьовеши получава важен приз от Националните правосъдни награди | StandartNews.com

Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши ще приеме приза за Европейско правосъдие на Националните правосъдни награди, които ще се проведат за 11-та поредна година на 1 декември в София.

„За мен е истинска чест да получа приз от така уважаваните „Национални награди за правосъдие“. Тази награда е признание за работата, която вършим заедно с моите колеги в Европейската прокуратура. То нямаше да е възможно без невероятния ентусиазъм, отдаденост и професионализъм на екипа на европрокуратурата. Имахме трудната задача да създадем силна и ефективна институция, ползваща се с доверието на европейските граждани, способна да защити финансовите интереси на Европейския съюз и да допринесе за прилагането на върховенството на закона“, каза Лаура Кьовеши ден преди да й бъде връчен призът.

Да получи Лаура Кьовеши този приз е истински успех не само за събитието, а и за цялото българско правосъдие. Потвърждението от нея дойде след двумесечни преговори, десетки писма и отчет на предишните 10 години на Националните правосъдни награди.

На сцената да получи Гран При ще излезе и един от най-ерудираните специалисти в областта на европейското и международното право в България - доц. д-р Юлия Захариева. Наградата ще й бъде поднесена от нейния ученик – конституционния съдия проф. Атанас Семов.

Носители на Гран При през годините са били Еньо Комитов, професорите Александър Янков, Васил Мръчков, Огнян Герджиков, конституционните съдии Константин Пенчев и Атанас Семов, деканът на ЮФ към СУ Сашо Пенов, най-възрастният действащ адвокат Йордан Минчев (92 г.). През 2020 г. статуетката “Темида” отиде при бившия министър на правосъдието и първи европейски съдия в съда на ЕС в Люксембург Теодор Чипев, съдията, ангажиран с делото по покушението на папа Йоан Павел II Трендафил Данаилов, а миналата година с Гран При си тръгна проф. д-р Красимира Средкова.

През годините гости на Националните правосъдни награди са били президентите на Международния адвокатски съюз – Мигел Луиназ и Жан-Жак Уетвилер, директори на международни адвокатски колегии, съдии от съда в Люксембург и много други. Миналата година покани да присъстват на церемонията бяха отправени към Koen Lenaerts – председател на Съда на Европейския съюз  и Marc van der Woude – председател на Общия съд на Европейския съюз, във връзка с 70-тата годишнина на Съда на ЕС и 15 години от присъединяването на България към ЕС. Те изпратиха свои видеа, като призовете на сцената им бяха поднесени от проф. Атанас Семов, а от тяхно име ги получи българският съдия от Общия съд на ЕС Марияна Кънчева.

Връчването на Националните правосъдни награди е с благотворителен характер и има за основна цел набирането на средства за деца с увреждания, а тази година и за инвитро процедури на семейства с репродуктивни проблеми, чрез благотворителна томбола и търг с картини на популярни български художници – Танер Мерт, Георги Чернев, Николай Янакиев, Елеонора Бакалова, Цанко Христов, Кирил Божков, Милена Гунчева, Иван Яхнаджиев и неговите ученици, които рисуват на място. С няколко изпълнения гостите ще поздравят Цвети Радойчева и Красимир Недялков. Водеща на церемонията е лицето на БНР и водеща на предаването "Законът и Темида" Анелия Торошанова.

Церемонията се организира от Балканската медийна асоциация с подкрепата и помощта на Международния адвокатски Съюз, Общия съд на ЕС в Люксембург, Адвокатските колегии от цялата страна, Висшия адвокатски съвет, Камарата на нотариусите, Българска съдийска асоциация, Прокуратурата на РБ, Професионалната асоциация на медиаторите, Асоциацията на съдиите по вписванията, Асоциацията на жените адвокати, Асоциацията на синдиците в България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай