Край! Задължиха ни да признаем гей браковете

Европейският съд по правата на човека със специално решение

Край! Задължиха ни да признаем гей браковете | StandartNews.com

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) задължи България да признае еднополовите бракове, като създаде специална правна рамка за това. Решението е взето по делото Коилова и Бабулкова срещу България, информира адвокат Деница Любенова, която представлява двойката.

Лилия Бабулкова и Дарина Коилова са заедно повече от 14 години. През 2016 г. те сключват брак във Великобритания, но от 2017 година насам българските институции отказват да регистрират брака им, защото у нас това е незаконно.

Европейският съд по правата на човека постановява, че партньорите не могат да регулират основни аспекти от живота си като двойка, като например тези, свързани с имуществото, издръжката, защитата от домашно насилие и наследяването, както официално признато семейство. Те също така не могат да се позовават на съществуването на връзката си в отношенията със съдебните или административните органи, заявява Любенова.

Съдът намира, че нито едно от основанията за нарушаване на обществения интерес, изтъкнати от правителството, не надделява над интереса на жалбоподателките да получат адекватно признаване и защита от закона на отношенията си, пише "Дойче веле".

Сега у нас трябва да бъдат направени промени в Семейния кодекс.

"Това беше необходимо, за да потикне българския законодател да създаде правна рамка. До този момент нямахме външно задължение да създадем такава", казва Деница Любенова пред "Дойче веле". "Оттук нататък, за да си изпълни позитивните задължения и да прекрати нарушението, трябва да създаде правна рамка, което ще изисква промени в семейния кодекс.", посочва още адвокатката.

Не е ясно в какъв срок трябва да бъдат приети промените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай