Контрабандист се споразумя с прокуратура за папагали

Контрабандист се споразумя с прокуратура за папагали | StandartNews.com

Словашкият гражданин М.З. се споразумя с видинската окръжна прокуратура за извършено престъпление – опит да изнесе нелегално от България 39 папагала от рядката порода „Жако", съобщиха от прокуратурата. Според споразумението той ще лежи 2 години в затвор, но с 3-годишен изпитателен срок.

На 4 февруари т.г. в товарния отсек на бус, словашка регистрация, на ГКПП – Дунав мост 2 са открити 39 папагала от редкия вид сиво „Жако". Птиците били натъпкани в две клетки. Пренасянето на екземпляри от защитен вид от дивата флора е фауна е престъпление, което се наказва съгласно член 242 от НК.

Бусът, с който извършено престъплението, се отнема в полза на държавата. В нейна полза се отнемат и 39-те папагала. 20 са предадени на зоологическата градина в Стара Загора, а 19 – в Ловеч.

Папагалите от вида „Жако" са изчезващи птици. Те са едни от най-добре имитиращите човешката реч. В момента се срещат само в определени райони на Африка. По тази причина за тях е приет специален режим за отглеждане и търговия. Цената на един достига 1000 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай