Кого осъди Спецсъда? Вижте знакови му присъди

Над 15 баш бандити търкат наровете в затвора

Кого осъди Спецсъда? Вижте знакови му присъди | StandartNews.com

Над 15 от най-страшните лица на  ъндърграунда са с ефективни присъди, минали на три инстанции и лежат в затвора. Това съобщи председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев в интервю за бТВ. Повод бе миналия на първо четене проект в 45-ото НС за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Мотивите на Демократична България бяха липса на ефективност.

Ушев даде пример за знакови присъди срещу известни бандити  – част от групата на Таки, групата „Шейховете“ – служители на ОДМВР-Бургас, Вальо-Бореца, групата на Илиан Весанов, групата „Килърите“, част от групата на Тони-Мамата, Йоско-Костинбродския, групата на Златко-Баретата. Емил Милев-Крокодила е получил 17 години затвор, Янко Ваташки лудия - 9 години лишаване от свобода. Срещу групата му има е още една осъдителна присъда. След миналите на три инстанции и потвърдени, влезли в сила присъди са Цар Киро, Митничаря от Гюешево, групата за рекет на Стефан Гергилийски, т.нар. Джон Терориста, Иван Слънцето с неговата група за рекет, наркотици и проституция, Радослав Калчев – Роди Черния. И още хиляди не толкова известни хора, каза Ушев.

Попитан за осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта той посочи на първо място Десислава Иванчева. Кметицата на „Младост” и зам.-кметицата бяха осъдени ефективно и на първа, и на втора инстанция. Признат за виновен на първа инстанция е и бившият министър Румен Овчаров. Делото му в момента е в Апелативния специализиран наказателен съд. Ушев изброи влезлите в сила присъди: началник група на Криминална полиция към РУП-Трън, прокурор на Районна прокуратура-Кнежа, съдия от Районен съд-Видин и др.  

„Корупцията по високите етажи на властта беше прехвърлена като подсъдност на Специализирания наказателен съд в края на 2017 г. Разследванията реално започнаха през 2018 г., разследванията по тези дела са сложна дейност, трудно доказуема дейност и минаването от досъдебно производство през две инстанции отнема време. Въпреки това има и такива дела, които за толкова кратък период от време са минали на една или две инстанции. Такова е делото за кмета и зам.-кмета на р-н „Младост“, които бяха осъдени ефективно“, обясни Ушев в предаването „Лице в лице“.

Той посочи, че Специализираният наказателен съд е започнал да работи през 2012 г., като тогава основно се е занимавал с дела, извършени от организирани престъпни групи. Впоследствие са добавени дела по Глава I от Наказателния кодекс – срещу Република България (тероризъм), делата за корупция по високите етажи на властта и разследванията на европейската прокуратура.

Що се отнася до делото КТБ, което продължава вече шеста година, Ушев кача, че част от проблемите са във формализма на българския наказателен кодекс. От 6 години дело, една година и половина е минала само в четене на обвинителния акт пред абсолютно грамотни хора, които не са имали нужда от това.

„Междувременно ние сме подложени на непрекъснат мониторинг от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, където докладите за дейността ни са предимно положителни. Следствие на което беше свален мониторингът над България за глава „Организирана престъпност“. Идеята за нашето създаване беше да се прекъснат зависимостите, които бяха създадени по места между местната организирана престъпност и местните власти“, каза Ушев.

Ушев отхвърли твърденията, че специализираните съдебни структури са създадени за саморазправа с опоненти на властта. Допълни, че те работят по едни и същи критерии с останалите прокуратури и съдилища в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай