Иванов: Ще ни оценяват по казуса Ф.З.

Иванов: Ще ни оценяват по казуса Ф.З. | StandartNews.com

Съдебната реформа в България ще се оценява не просто с решаването на въпроса с изчезналите тефтерчета на Филип Златанов, а през призмата на решаване на целия казус около Златанов, който е изключително важен тест за страната. Това заяви правосъдният министър Христо Иванов преди заседанието на Висшия съдебен съвет вчера.

Важно е да се види как българските институции ще се справят с този въпрос, защото противното би било изключително лош сигнал за потенциала на България да отбележи ясен прогрес в процеса на съдебната реформа, посочи Иванов. По повод спора с главния прокурор Сотир Цацаров около казуса правосъдният министър коментира, че противопоставянето между двамата по-скоро се преувеличава и става дума за нормален диалог между властите.

"В този смисъл, доколкото е могло от изказването ми да създаде впечатлението, че съм търсил сметка на главния прокурор, реакцията дори беше мека", отбеляза Иванов. Той поясни, че е много важна границата между властите, която трябва да се спазва в демократичните общества, а тя се демаркира ежедневно и често прехвърчат искри. "Мисля, че това е нормално и здравословно за демокрацията. Не виждам проблем. Отношенията ни с г-н Цацаров са професионални и работещи", каза Иванов. Що се отнася до изказването на премиера Бойко Борисов по повод изчезването на тефтерчетата, правосъдният министър заяви, че идеята не е била да се търси сметка на прокуратурата, а да се изясни какво точно се е случило: "Всеки може да си прави изводи от тази ситуация. За мен е важно заедно да работим със съдебната власт, да гарантираме, че съдебните институции и другите компетентни институции ще си свършат работата в тази ситуация. Ние трябва да осигурим реформата, а не скандал, това не е "Биг Брадър". Моята задача е да осигурим съгласие около план за реформа с цената на всичко." Междувременно в началото на заседанието на съвета, представляващата ВСС Соня Найденова обяви, че ще бъде обсъден случаят с изчезналите тефтери. Сотир Цацаров ден по-рано изложи цялата фактология по този казус пред кадровиците на Темида.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай