Хванаха къртица в ДАТО

Антоанета Първанова снасяла кой и защо е подслушван

Хванаха къртица в ДАТО | StandartNews.com

София. Корумпирана служителка на Държавна агенция „Технически операции" (ДАТО) бе задържана при акция на ДАНС. 50-годишната Антоанета Александрова Първанова е правила справки за това кой телефон се подслушва.

 

Жената е получавала между 500 и 3000 лева за извършената услуга. Клиентите й били предимно хора от криминалния контингент, основно дилъри от средно и високо ниво. Обслужвани са били и бивши политици.

 

Първанова е действала с помощта на свои роднини. Главен участник в схемата е зет й, който се срещал с контингента, приемал и предавал парите срещу информацията, която Първанова му предоставяла. Двамата са задържани с други двама души пред сградата на НОИ на бул. „Александър Стамболийски" в понеделник следобед. Арестуваните са оказали пълно съдействие на разследващите органи.

 

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов не пожела да каже от кои са нейните клиенти, нито колко разследвания са застрашени или провалени от действията на Първанова. "Някои хора са били на месечен абонамент, те са ѝ давали пари в замяна на ангажимента периодично тя да проверява дали те са подслушвани или не. Това не са улични дилъри, това са лица на по-високо ниво, политици сред тях няма към момента. Щетите са неизмерими, защото е била застрашена националната сигурност", коментира прокурор Сарафов.

 

Шъфът на ДАНС Владимир Писанчев пък бе категоричен, че с дейността си Първанова е нанесла огромни вреди на националната сигурност, защото е изнасяла секретна информация.

 

Първанова е назначена на работа през 2010 г. в тогавашната служба СДОТО към МВР. При създаването на ДАТО тя е прехвърлена на работа в агенцията. Работила е в специализираната дирекция, която обработва исканията за прилагане на специални разузнавателни средства – проверявала дали те имат необходимите атрибути, въвеждала данните в електронен регистър, отпечатвала електронен талон и така се задвижвало искането за прилагане на СРС. Данни, че има неправомерно ровичкане в системата, са открити през октомври 2013 година, когато системата е била обновена.

 

Срещу Първанова е повдигнато обвинение по чл. 357, ал. 1 от НК – за разгласяване на държавна тайна в периода от 5 ноември до 27 декември 2013 година. Тепърва ще се изясняват действията й от 1 януари насам, съобщи градският прокурор на София Христо Динев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай