Гешев подсеща депутатите, забравили за пияните и дрогирани шофьори

През 2020 г. в НС са внесени проекти за изменения и допълнения на Наказателния кодекс

Гешев подсеща депутатите, забравили за пияните и дрогирани шофьори | StandartNews.com

Иван Гешев изпрати писмо до председателя на Народното събрание и до председателите на парламентарните групи, в което се изразява подкрепа за внесените от депутати законодателни предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс с цел усъвършенстване на правната уредба, свързана с престъпленията по транспорта и конкретно управлението на моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества и алкохол. В писмото се посочва, че Прокуратурата на Република България (ПРБ) е готова да участва на експертно равнище при обсъждане на законопроектите. Това съобщават от пресслужбата на главния прокурор. 

Обвинител номер едно напомня на парламентаристите, че още през май 2020 г., предвид тревожния ръст на пътнотранспортните произшествия след употреба на алкохол и наркотици, в Народното събрание са внесени експертни предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта за престъпленията по транспорта.

Част от законодателните предложения включват увеличаване размера на наказанията за този вид деяния. Например - да се предвиди от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица, в случаите, в които престъплението е извършено при управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда; при управление на превозно средство след употреба на наркотични вещества; при липса на необходимата правоспособност и при превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч.

Друго предложение - в случаите на управление на моторното превозно средство след употреба на алкохол (над 1,2 промила) или на наркотици  превозното средство да се отнема в полза на държавата.

Същите предложения не бяха разгледани както от 44-ото, така и от следващите Народни събрания.

Поради отчетливия ръст на престъпленията по транспорта, през 2020 г. главният прокурор издаде Указания за подобряване на организацията на работа на прокуратурата по досъдебните производства. Това обаче бе посочено от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова като основание в искането й за предсрочно освобождаване на главния прокурор, отхвърлено от Пленума на Висшия съдебен съвет на 07.07.2022 г.

През юни 2022 г. Прокуратурата на Република България отново изпрати  предложения за законови промени, обособени в 49 пункта,  с цел подобряване на ефективността на наказателното правосъдие. Те отново съдържат предложения за изменения в областта на престъпленията по транспорта, свързани със завишаване на санкциите при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, с отнемане в определени случаи на превозното средство, както и за вземане на мерки с цел превенция.

Проблемът с пътнотранспортните произшествия след употреба на алкохол или наркотични вещества е с изключителна значимост предвид тревожната тенденция за увеличаване на броя на наказателните производства, на загиналите и пострадалите в резултат на престъпления по транспорта, се акцентира в писмото до председателя на 47-тото НС и председателите на парламентарни групи.

В писмото до народните представители се отбелязва още, че всяко забавяне при предприемане на конкретни действия (срещу престъпленията по транспорта) би довело до все по-голям брой на жертвите на пътно-транспортни произшествия. ПРБ очаква реакция от институциите по внесените предложения за изменения на Наказателния кодекс. Оптимални резултати в противодействието на престъпленията по транспорта е възможно да бъдат постигнати единствено при наличието на взаимодействие и синхрон между трите власти, при стриктно спазване на тяхната функционална компетентност и принципа на разделение на властите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай