Експерти от ТУ ще помагат на Темида

Експерти от ТУ ще помагат на Темида | StandartNews.com

Най-добрите компютърни спецове от Техническия университет са готови да помогнат на Висшия съдебен съвет за усъвършенстването и подобряването на защитата на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата и прокуратурите.

Специалистите от Факултета по компютърни системи и управление заедно с техния ръководител проф. д-р Стоян Наков са стигнали до извода, че програмният продукт Law Choice не работи надеждно и позволява елементарен достъп на потребителите, което би могло да доведе до манипулация. Експертите предлагат да подобрят защитата, като позволят на програмата да архивира разпределението, да има ясни права за достъп и достатъчно ограничения. От ТУ предлагат разработката и поддръжката на продукта да се контролира от ВСС заедно с независима организация. Освен подобренията спецовете могат да изработят и защита срещу хакване на системата в мрежата, в която работи.

"Програмна система, за която сигурността и защитата е важна, не се създава лесно. Трябва да е ясно, че стойността на функционалната част (самото разпределяне на делата) съставлява не повече от 5-10% от сложността (респективно стойността) на продукта. Обръщаме внимание, че заданието за разработка е важно. Но не по-малко важна е и процедурата по приемане на свършената работа и последващия контрол при поддръжката на програмната система", се казва в писмо до ВСС, подписано от представителите на ТУ в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай