Петък,

Чужди експерти ще ни помагат за промените в Конституцията

От: Иван Ангелов, сн. МС -
1779
Чужди експерти ще ни помагат за промените в Конституцията
A
A
A

Страната ни очаква становище на Венецианската комисия за внесените в Народното събрание промени в Конституцията в началото на октомври т.г. Тъкмо предложените изменения в основния закон бяха тема на днешния разговор между премиера Николай Денков и представители на Европейската комисия за демокрация чрез право, каквото е официалното име на консултативния орган към Съвета на Европа. 

От особено значение за нашата страна са подготвяните промени в структурата и състава на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него. Те са в отговор на препоръки на Европейската комисия за прилагане на върховенството на правото в нашата страна от 5 юли т.г. и са изискване на Нидерландия за приемането на България в Шенгенското пространство.

„С промените в Конституцията се цели да се намали политическото влияние в съдебната ни система“, подчерта министър-председателят. Той изтъкна още, че гражданите нямат доверие в българското правораздаване заради бавното правосъдие и липсата на осъдителни присъди по делата, свързани с корупция и злоупотреба с власт.

По време на срещата представителите на Венецианската комисия проявиха интерес към подготвяната реформа в статута на служебното правителство, възможностите за негово назначаване и правомощията му. 

Европейската комисия за демокрация чрез право предоставя юридически съвети на държавите членки на СЕ по законопроекти или влезли в сила закони в областите на демократични институции и основни права, конституционно право и съдебна система, избори, референдуми и политически партии.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com