Златанова: Оставяме финализирано Споразумение за партньорство с ЕК

Златанова: Оставяме финализирано Споразумение за партньорство с ЕК | StandartNews.com

София. На следващите управления оставяме финализирано Споразумение с Брюксел. В най-скоро време очакваме решение на въпроса с размразяването на средствата по ОПОС. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в интервю за БГНЕС.

Вицепремиерът коментира стачната готовност на служителите от строителният бранш и това чия е вината за спрените европейски фондове. "Обобщенията са характерни за политиците, аз държа на фактите. Всички участници в процеса по усвояване на еврофондовете имат своята роля. Главната отговорност е на администрацията и възложителите на обществени поръчки. Наистина, бизнесът не трябва да страда заради чужди грешки. Но нека и бизнесът бъде по-взискателен към възложителите и към цялостното спазване на правилата. Ето, виждате, моментално канселирахме процедурата по ОП "Конкурентоспособност", веднага щом получихме редица сигнали за нередности и грешки точно от бизнеса. Иначе, твърденията, че всички европейски фондове са спрени, категорично не отговарят на истината", каза тя.

Плащанията по Оперативна програма "Околна среда" ще бъдат възстановени тогава, когато бъдат отстранени всички недостатъци в системите за управление и контрол, натрупани в последните години. Така Златанова обясни кога ще бъдат размразени плащанията. "Ако това беше направено през 2010, 2011 или 2012 година, нямаше да се налага да го правим сега. В ежедневна комуникация сме с Европейската комисия и решаването на въпроса предстои в най-скоро време", продължи тя.

На въпрос какво се случва с финализирането на преговорите с ЕК по Споразумението за партньорство 2014-2020 и дали правителството ще успее да го финализира, министърът отговори, че периодът е седемгодишен и Споразумението ще се одобри до средата на лятото.

"Това е първото правителство след влизането на България в ЕС, което с помощта на ЕК предприе стъпки за решителна реформа в сектора на обществените поръчки. Поздравявам министър Драгомир Стойнев за смелостта да признае проблемите, които всички виждат от години и да прояви смелостта да предложи радикални решения - приетата в сряда Стратегия за обществените поръчки 2014-2020 година", каза още Златанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай