Жените с повече компромиси при започване на работа

Жените с повече компромиси при започване на работа | StandartNews.com

Жените правят повече компромиси, когато започват работа. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. И цитира данни от изследване на американски институт, правено по случай 8 март. Според него ние сме в първите 5 страни по равенство в света.

"Статистиката сочи, че в България разликата между плащането за мъже и жени за една и съща позиция е 13.4 процента, а разликата в пенсиите е 40 процента. Обяснението е в това, че жените имат по-нисък трудов стаж и по-ниски заплати. В страните от ЕС тази разлика е 16 процента", каза той и изтъкна, че тези цифри са такива, защото именно жените правят повече компромиси, договаряйки се с работодателите си.

"За да имат възможност да си гледат детето, работодателят да не ги преследва, когато излязат в отпуск по болест или по майчинство. Затова са по-склонни да правят компромиси, свързани със заплащането и условията на труд. Грижата на детето и съчетаването на трудовата кариера с отглеждането на деца, трябва да бъде основен приоритет на държавата", каза още министърът.

"Аз съм благодарен на Парламента, че мина на първо четене Закона за равните възможности между мъжете и жените. България е последната страна от ЕС, която до този момент няма такава система за провеждане на политика за равенството между половете. Това е наследство от предишни години, когато жените доста работеха в България. При нас съвсем не е най-лошо положението с равенството. Даже ние сме над средните европейски равнища. Вчера имаше изследване на един американски институт по случай 8 март и ние сме в първите 5 страни в света по равенство", каза още той.

"Трябва да създадем увереността у работещите майки и бащи, че ако се върнат на работа, детето им ще бъде добре гледано, а те няма да бъдат преследвани, ако излязат в отпуск по болест.. Има недостиг на детски заведение и държавата трябва да насочи ресурси, за да има повече детски заведения, но това става с пари. Ще настоявам за следващата година това да бъде приоритет на държавата", продължи министърът.

Ако една дама, която след като забременее, усети дискриминация от страна на работодателя, то тя трябва веднага да подаде жалба в Комисията по защита на дискриминацията, заяви и изтъкна, че в страната ни има добро законодателство, свързано с труда.

"Много често получаваме оплакване за неплатени, забавени заплати или хора, които работят цял ден, а са назначени на половин ден. Но получаваме тези сигнали в Главна инспекция по труда често, когато човек е напуснал, а тогава е много трудно да се установи нарушение. Много е важно хората действително да познават правата си. Инспекцията по труда има всички правомощия да наложи да се спазват законите и това е в интерес на работещите. Ако хората не обърнат внимание, ще злоупотребяват с тях. Утре ще се окаже, че не са им плащани осигуровки, че не може да вземат пенсия. Човек наистина трябва да защити правата си", каза министър Калфин.

"Наш приоритет в дискусиите ще е да се защитят правата на българите, работещи в чужбина и по-специално на сезонните работници, които работят при лоши условия на труд и при много ниски заплати. България ще настоява, когато се отвори темата за трудовото законодателство в Европа, да се включи с темата за домашните помощници, които гледат възрастни хора и деца - професия, която е почти нерегулирана", заключи Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай