Вторник,

Земеделският министър обяви старт на акцията срещу спекулата

От: Иван Ангелов, кадър Нова ТВ -
857
Земеделският министър обяви старт на акцията срещу спекулата
A
A
A

Още днес пускаме за публично обсъждане наредбата, която осигурява проследимост по цялата верига – за качеството, количествата и за цените на храните включително, съобщи пред Нова телевизия служебният министър на земеделието Явор Гечев.

„Това означава, че всяка продукция, която влезе в държавата, ще се декларира – който я внася в държавата и е първи търговец, който я пуска на пазара, трябва да декларира, че я пуска. Всеки следващ трябва да декларира в този софтуер количества и цена до крайния потребител, докато влезе в магазинната мрежа“, обясни министърът. 

Проследимостта на храните е важна не само за цените, отбеляза Явор Гечев. Ако имаме лоша храна и имаме сигнал от международните институции, министерството на земеделието трябва да я изтегли за 24 часа, припомни той.

„Събираме всичко на едно място и на практика, ако заработи този регистър, мога да ви кажа до последния килограм къде в коя мрежа е отишла продукция и каква е структурата на целия пазар“, разясни министърът на земеделието. Той обясни още, че по този начин институциите ще имат информацията и ще я проверяват от името на потребителя.

„Комисията за защита на потребителите (КЗП), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Агенцията по храните ще могат до проверят всяко едно от нещата, всеки един елемент по ценообразуването на всеки елемент по цялата верига“, уточни Явор Гечев. 

Предстои една друга наредба, след тази, която дава проследимост, каза още той. „Другата наредба ще каже конкретика по отношение на нелоялните търговски практики. Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% нетна цена, те ще трябва да изясняват пред КЗП и КЗК този проблем“, посочи той.

Земеделският министър не скри, че има поскъпване на водата за напояване с между 15 и 300%, но подчерта, че ведомството, което ръководи, прави всичко възможно проблемът да бъде разрешен.

„Имаме много добра комуникация с организаторите на протеста и те много добре знаят нашата декларация, че ние не просто имаме желанието, а ще решим проблема, но първо трябва да се срещна с министъра на финансите. Намерили сме вътрешни резерви да компенсираме така водата, че да не се повишава повече от миналогодишната цена”, каза още Гечев.

Като причина за поскъпването на водата министърът посочи повишените цени на електроенергията. Той подчерта, че напояването би трябвало да започне през юни.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com