Зеленогорски: Трябва радикална промяна на регионалната политика у нас

Зеленогорски: Трябва радикална промяна на регионалната политика у нас | StandartNews.com

В следващите 15 години усилията на правителствата да се насочат към обезлюдяващите се региони, призова Зеленогорски.

Трябва радикална промяна на регионалната политика у нас. В Югозападния район с център София са инвестирани около 66 % процента от европейските средства през изминалия оперативен период, докато в Северозападния район Враца-Монтана-Видин са инвестирани 2,31 %. Нима очаквате при това съотношение да се появи кмет, който сам може да се справи с проблемите на региона? Европарите трябва да отиват приоритетно в изоставащите райони, които вече се обезлюдяват, а това е опасно отстъление на територия – това е смисълът на европейските фондове.

Това заяви пред БНТ съпредседателят на парламентарната група на Реформаторите Найден Зеленогорски.

Той добави, че няколко правителства поред са задълбочавали проблема с обезлюдяването като резултат от липсата на целенасочена стратегия за регионалното развитие. Така насила са отблъскват хората от родните им места. Създава се обезлюдяване на територии, без да има войни, а дедите ни са давали живота си за тези територии, подчерта Реформаторът.
Зеленогорски обърна внимание, че всички правителства трябва да насочат усилията си в следващите 15 години към обезлюдяващите се територии, защото до 15 години една трета от българите ще живеят в София, една трета в два-три големи града и една трета – на цялата останала територия.

Според него всяка политическа сила трябва да разчете какво искат хората - силна икономика, работни места, сигурност и младите хора да остават в България. По думите му политическите сили в парламента трябва да са по-отговорни и да не правят игри с кворума, каквато във вчерашния ден направиха ДПС и БСП, и да не се възпрепятства работата по структуроопределящи за страната закони, какъвто е образователният закон.

Честните местни избори са ефективна демокрация. Местната власт е най-близо до гражданите и затова РБ залага на слогана "Истинските решения", каза още Зеленогорски, като изрази надежда, че управляващите политически сили ще извоюват сериозно присъствие в местната власт, с което ще потвърдят ефективната управленска формула. В РБ имаме най-добрите кандидати реформатори и ще дадем най-добрите решения за българските общини, категоричен бе той.

Съпредседателят на парламентарната група на РБ посочи, че Блокът се явява единен на местния вот - самостоятелно или в местни коалиции, и очерта целта да бъдат постигнати около 40-50 кмета на РБ в различни по големина общини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай