Сряда,

Здравната информационна система готова до края на 2019 г.

От: Редактори -
A
A
A

Националната здравна информационна система трябва да е готова в края на тази или началото на следващата година, съобщи днес във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който присъства на откриването на Център по интервенционална рентгенология в университетската болница "Св. Марина". Той допълни, че системата ще е за 13 дейности, като за повечето от тях са обявени обществени поръчки, който по думите му няма да бъдат обжалвани.

Министърът каза в отговор на въпрос, че утре по време на заседанието на Надзорния съвет на здравната каса ще бъдат разгледани някои случаи на намалени клиничните пътеки. Той каза, че те ще бъдат анализирани и при необходимост ще бъдат повишени.

Лечебните заведения са търговски дружества, които получават приходи от НЗОК на база на клиничните пътеки, а самото разпределение на средствата зависи от ръководството, коментира в отговор на въпрос за заплатите в сектора министърът. Той посочи, че ще има здравни заведения, която няма да могат да осигурят заплатите, които са записани в колективния трудов договор (КТД). По думите на министъра в самия КТД има механизъм, с който да се доказва има или не възможност за осигуряване на тези стартови заплати.

Ананиев каза още, че с проекта за Спешната помощ в страната ще има 237 точки за центрове и филиали. По думите му в тях ще работят само парамедици, като обучението им ще бъде върнато в системата на висшето образование.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички