Захариева: Сидеров се държа недопустимо в БНТ

Темата Македония винаги е била свързана с много ясно условие - добросъседски отношения

Захариева: Сидеров се държа недопустимо в БНТ | StandartNews.com

Гледах част от участието на Волен Сидеров в предаването по БНТ. Той завладя ефира на националната телевизия по недопустим начин. След всички нападки към ВМРО, аз не разбрах какви са позициите му. Не това е начинът за борба за гласове, поне не и според нас от ГЕРБ. Ние не комуникираме често, но в тези случаи, той е много различен. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

Снощи лидерът на “Атака” нападна словесно Юлиан Ангелов от ВМРО в предаването “Референдум” по БНТ. Волен Сидеров обиди и евродепутата Ангел Джамбазки, който не бе в студиото, с думите “той е гей”. След 30 минутен скандал с водещата и депутатът от ВМРО, Сидеров бе изведен от студиото с жандармерия.

“Искаме все повече хора да привлечем към политиката и гласуването. Със сигурност по този начин в национален ефир не е начинът”, допълни външният министър.

Подкрепата ни по отношение на европейската интеграция на Македония не е била безусловна, не поставяме условията сега. Това трябва да уточним, заяви още Захариева пред Нова телевизия.

„Темата Македония винаги е била свързана с едно много ясно условие, разбира се подробностите са много, а то е добросъседски отношения. Няма как да се стремиш да станеш член на Европейския съюз, ние да имаме нерешени двустранни отношения. Това е един от критериите изобщо за членство в Европейския съюз. Много пъти сме казвали – казване на истината за историята, спиране на враждебни изказвания от страна на политиците, премиерът, президентът, държавните институции. Това много ясно е разписано в договора за добросъседство", каза Захариева.

"Много пъти съм чувала, че в договора няма яснота. В договора няма срокове за работа на комисията. Така е. Но в протокола, който подписахме в междуправителствената комисия сме дали ясен срок и той е до края на годината за постигане на напредък по няколко важни неща – личности, които ни обединяват, те трябва да престанат да ни разделят. И това е моят апел към приятелите в Република Северна Македония. Също Илинденско-Преображенското въстание, Гоце Делчев. Комисията за това е от историци. Те трябва да се разберат по общи текстове. Но нещо много важно – те направиха не малко, въпреки че според българските членове на комисията, според българското правителство темповете са незадоволителни“, допълни още министърката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай