За първи път! Габриел написа най-важния документ на България

Посочи топ приоритетите във външната политика

За първи път! Габриел написа най-важния документ на България | StandartNews.com

Пълноценното участие в политиката на Европейския съюз и НАТО за осъществяване на националните интереси. Това е генералният приоритет на страната ни според новата външнополитическата стратегия на България, представена днес от вицепремиера Мария Габриел.

Акцент в този приоритет е присъединяването на България към Еврозоната и цялостно членство в Шенгенското пространство.

България най-после има външнополитическа стратегия. С вълнение държа този документ в ръцете си, сподели на брифинг Мария Габриел. 

Този документ е иновативен, но и първият в историята на страната ни, подчерта тя. 

Интензивни дебати се провели в изминалите месеци, в които се открили българските приоритети във външен план. Според външния министър важно било да се чуе мнението на гражданското общество. Приемането на този стратегически документ цели обществена подкрепа за външната ни политика, както и да повиши авторитета на дипломатическата служба. В много страни има такъв документ. Приемаме това начинание като предизвикателство, но и като кауза, заяви Мария Габриел.

Проектът на стратегията е за период 2024 - 2030 г. Документът има за цел да увеличи предвидимостта и подкрепата за българската външна политика и да повиши авторитета на българската дипломатическа служба. Досега не съществуваше отделен документ за външнополитическа стратегия на България, като тя беше вместена в Стратегията за национална сигурност на Република България.  

Документът задава най-важните стратегически цели, оформени в осем области: 

* пълноценно участие към политиките в рамките на Европейския съюз и НАТО при реализиране на българските национални интереси и включващи пълноправно присъединяване към Шенгенското пространство и еврозоната;

* активна регионална политика на добросъседство и регионално сътрудничество в Източна Европа и черноморския регион, постигане на лидерство в иновациите и новите технологии - България иновационен регионален лидер; 

* развитие на установените стратегически партньорства с държавите от евроатлантическата зона и изграждането на нови с партньорите извън Европа; 

* защитата на правата и интересите на българските общности зад граници;

* ефективна многостранна дипломация; 

* културна и дигитална дипломация като стратегически инструмент на влияние и авторитет;

* външноикономическата дипломация в полза на бизнеса и просперитета на нацията; 

* стратегическа комуникация и публична дипломация, насочени към защита на националната сигурност и противодействие на дезинформацията и хибридните заплахи.

"Това наистина е резултат от работата на, така, както аз го виждам, екип България, но оттук нататък ще имаме очаквания - българското правителство, държавни институции, политически и граждански лидери да продължават да работят за това да сме обединени в общата ни отговорност, да направим повече за благоденствието на българските граждани и за опазване на нашата демокрация. Свободата, демокрацията, правата на човека, мирът и сигурността не могат да бъдат приемани за даденост. Те трябва да бъдат отстоявани и защитавани постоянно", коментира Габриел.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай