За минути! Приеха важна поправка за новия премиер

Парламентът я прие на пожар

За минути! Приеха важна поправка за новия премиер | StandartNews.com

Депутатите от правната комисия приеха на първо четене законови поправки, за да уредят възможността длъжностните лица в Конституцията, които са определени в кръга от потенциални кандидати за служебен премиер, да могат да излизат в неплатен отпуск и да не си губят работното място след края на мандата на служебното правителство.

За целта в почивката от пленарното заседание правната комисия прие на първо четене промени в Закона за БНБ, внесени от депутати от ГЕРБ и ДПС.

В случай че те бъдат назначени за служебен министър-председател, същите ще имат възможност да ползват неплатен годишен отпуск за периода, в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани. Позволява им се и да извършват преподавателска дейност.

 Същите поправки бяха приети и по отношение на омбудсмана, неговия заместник, ръководителя на Сметната палата и неговия заместник, но през преходните разпоредби на закона за БНБ.

Веднага след като правната комисия гласува промените, те бяха вкарани за спешно гласуване в пленарната зала със 134 гласа "за", 41 "против" и 10 "въздържал се". 

"Това е поредното противоконституционно действие, спрете се", призова Гроздан Караджов от "Има такъв народ". "Недейте в бързането да отидете към нови нарушения на Конституцията. Не могат членовете на МС да съвместяват други длъжности, казва чл. 13", напомни Караджов и цитира основния закон.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай