Йовчев: Ще овладеем бежанската криза

От началото на годината 11 155 са нелегално преминалите нашата граница, каза министърът

Йовчев: Ще овладеем бежанската криза | StandartNews.com

София. „Имам увереност, че ще овладеем кризата във всичките й аспекти". Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той инспектира първия етап от операцията на Сухопътните войски "Съвместни усилия- 2013". Заедно с него бяха министъра на отбраната Ангел Найденов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

"Проверено беше гранично съоръжение, което не позволява преминаването на нелегални имигранти през българо-турската граница", каза още Йовчев, цитиран от "Дарик".

„Националният план за разрешаване на проблемите, които са предизвикани от кризата в Близкия Изток и засиления миграционен натиск, изпълняваме в срокове и в следващите 2 до 3 седмици очакваме няколко много важни неща да се случат, основно в Държавната агенция по бежанците", продължи той. И увери, че по този начин ще се овладее изцяло кризата, с което намалят рисковете и заплахите за националната сигурност.

Потокът на бежанци е намалял. За последното денонощие няма нито един нелегално преминал границата ни, обясниха Цветлин Йовчев и Ангел Найденов.

Агенцията за бежанците трябва да вдигне капацитета си и да излиза с решение за даване на закрила или отказ в рамките на 100 - 150 на ден, обясни министърът на вътрешните работи. И добави, че ще се разшири капацитетът на действащите места за настаняване.

Извеждането от страната на нелегални емигранти, които нямат основание да търсят закрила на нашата територия, ще става значително по-бързо. Йовчев обяви още, че от началото на годината 11 155 са нелегално преминалите нашата граница. От тях 10 848 са преминали зелена граница (не през КПП-та).

По време на инспекцията стана ясно още, че 10 766 от тези лица са преминали границата ни с Турция. В центровете на агенцията има 4188 души към момента. Други близо 4595 души живеят на външни адреси за собствена сметка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай