Йовчев: Оценяваме запасите от природен газ

Йовчев: Оценяваме запасите от природен газ | StandartNews.com

София. "България може да реагира на кризата в Украйна, като създаде национален щаб за наблюдение на региона". Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. „В момента оценяваме и запасите на природен газ, както и възможността за реагиране при спиране на доставките", допълни той.

 

Вицепремиерът съобщи, че започва изработването на Национален план за реагиране при силен имиграционен натиск и бежанска вълна. "Към момента вероятността за това е малка, но при ескалация на напрежението може да възникнат такива опасности, както и да се наруши нормалното функциониране на ядрените централи в Украйна", обясни Йовчев. Междувременно ще бъде създадено и звено за анализ на критичната инфраструктура към пожарната. Целта е разработването на мерки за реагиране при кризи и извънредни ситуации.

 

"Оценяваме запасите както на природен газ, така и от нефт, възможностите за реакции при краткосрочно спиране. Ще бъде възложено да се осъществява непрекъснато наблюдение в тази област – каква е готовността на България", обясни още МВР шефът.

 

По думите му, планирани са преглед и актуализация на мерките и готовността за действия, ако се получи радиационна опасност, но към момента такава вероятност е малка. "Но при възникване на въоръжен конфликт или при ескалация на напрежението или предвид това, че се задълбочи икономическата криза могат да възникнат такива обстоятелства, които да нарушат нормалното функциониране на ядрените централи на територията на Украйна", обясни Йовчев.

 

От думите на вицепремиера стана ясно още, че първото заседание на националния щаб за мониторинг на обстановката в Украйна вероятно ще се проведе в четвъртък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай