Йотова: Правителството работи усилено

Йотова: Правителството работи усилено | StandartNews.com

София. Правителството работи усилено и това трябва да се чува от хората. Това заяви европепутатът от ПЕС, Илияна Йотова в сутрешния блок на БНТ. Според нея важните за гражданите теми са няколко. На първо място по думите й, това е социалната политика, която 4 години е била свалена от дневния ред. "И за майчинските, и за пенсиите, и за заплатите, и за това да се върнат парите на бизнеса. 150 хиляди фирми фалираха по време на управлението на ГЕРБ", поясни тя.

Йотова подчерта и че краткосрочната програма на премиера Орешарски, е политика, която връща държавата на хората и това може да се види в свободата на всеки да изразява своето мнение и да протестира.

Според нея, хората скоро ще почувстват социалните мерки и ще видят, че са при тях и се изпълняват. Сред по-важните от тях, Йотова изтъкна приетия вече закон, за гарантиране на младежката заетост, тай като България в момента е на първо място по ръст на младежка безработица в Европа.

Илияна Йотова обясни, че никога не е било част от политиката на БСП да омаловажава протестите. "Дори да има и един протестиращ по улиците на България, независимо къде, той е вече коректив на правителството и трябва да бъде чут", заяви социалистката. Тя поясни, че БСП е срещу агресията, съзнателно търсената конфронтация и с полицията, и с хората, които станаха заложници в парламента и със самите протестиращи.

По думите й, всеки, който мисли, че може да се подобри управлението на страната и изразява това свое мнение чрез протести, без да бъде оръдие на други хора, трябва да бъде коректив на управлението.

"Обезателно трябва да се води диалог с протестиращите. Смятам, че още не са изчерпани възможностите", категорична бе Йотова. Тя изрази убеденост, че всички български граждани искат демокрация и правов ред. Според нея дори диалогът да не води винаги до успех трябва да се направи опит. Помолена да коментира твърденията, че няма искания за диалог, а само за оставка, тя отговори, че "този протест е многолик и има и хора, които са склонни на диалог". Като пример за това, тя даде случилото се с Мая Манолова преди няколко дни, когато тя е посрещната от едно множество, което е склонно да разговаря с нея, а след идването на една групичка, диалогът става невъзможен. Тя обясни, че хората търсят други представители във властта и обновление на партиите в парламента и действително да бъдат представени във властта. Десницата не е представена в парламента.

Според Йотова трябва да има съгласие по определени национални интереси и приоритети, които трябва да се защитят от всички и най-вече от гражданското общество. "Какъв диалог може да се води, при положение, че президентът на републиката заявява, че е готов със служебен кабинет", попита евродепутатът.

"Президентът на страната избяга от своите конституционни правомощия. Г-н Плевнелиев си позволява да разделя българските граждани", заяви Йотова. Тя допълни, че не може да приеме, че има една част от хората, които са протестирали февруари са втора ръка, а тези, които протестират сега трябва да се слушат от всички.

Тя съобщи, че при срещи с български граждани из цялата страна, проведени през последните две седмици те са изразили масово убеждението, че г-н Плевнелиев изпълнява политическа поръчка и се опитва да бъде говорител на един нов политически проект. "Това е недопустимо от висотата на институцията, която той представлява", категорична бе Йотова.

Тя коментира, че сред фигурите на българските президенти от началото на прехода до момента, никой не си е позволявал по този груб начин да разделя българското общество. Социалистката предрече, че настроението, което се формира срещу личността на президента и уронването на престижа на президентската институцията, ще доведе до там, че ако се поискат предсрочни избори, ще има силни гласовете и за неговата оставка. По думите й, тогава единствената достойна постъпка от негова страна ще бъде да се откаже сам от поста си.

"Президентът Плевнелиев е длъжен да отговори на българските граждани на въпроси, които се зададоха в общественото пространство", припомни Йотова. Тя уточни, че става въпрос за определени икономически свързаности и определени действия от негова страна към офшорни фирми.

Помолена да коментира твърдението, че Вивиан Рединг е изразила подкрепа към президента, Йотова коментира, че посещението й е било едностранчиво представено. Тя обясни, че комисар Рединг е наясно със ситуацията в България и нейното мнение съвпада с това на всеки европейски политик, че в състояние на криза всички политически сили трябва да намерят консенсус, за да излязат от нея. "Посланиците и европейските комисари подкрепят изявата на обобщественото мнение чрез протести в различни държави в Европа. ЕС е съюз от демократични ценности", заключи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай