Йотова: Ако се спрат ОП, малките и средни предприятия ще фалират

Йотова: Ако се спрат ОП, малките и средни предприятия ще фалират | StandartNews.com

Страсбург. "Ако се спрат програмите, малките и средни предприятия ги чакат фалити", заяви евродепутатът от левицата Илияна Йотова по време на дебата за забавянето на кохезионната политика за периода 2014-2020 на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. "Чухме последните данни от комисията, които никак не са обнадеждаващи. Не чухме обаче какви ще бъдат спешните мерки, които ще бъдат предприети до края на годината"каза още тя и поздрави комисаря за регионална политика Корина Крецу, за създаването на специална работна група, която да подпомогне държавите членки с трудности в усвояването на еврофондовете.

Йотова смята, че има рискове, ако оперативните програми бъдат спрени в държави, които не могат да си позволят да компенсират евросредствата през националните си бюджети- да бъдат блокирани малките и средните предприятия, фермерите, общините и инфраструктурните проекти. "Голяма е опасността от фалити, които водят до загуба на работни места. Спрените плащания и неодобрените оперативни програми заплашват политиката на сближаване да се превърне в политика на раздалечаване, което ще захрани допълнително евроскептичните нагласи в хората, които не могат да припознаят ЕС като партньор" категорична бе Йотова.

Евродепутатът настоя ЕК да предприеме мерки, за да оцени всички депозирани програми до края на тази година, както и в случаите, когато се отнася до чисто технически корекции - съответните програми да бъдат одобрени приоритетно. Илияна Йотова препоръча също сроковете за препрограмирането на останалите програми да бъдат съкратени възможно най-много.
Към момента България има шансове да получи одобрение за ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Изпратени са и ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", "Региони в растеж", както и "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020. Според документа, представен по-рано миналата седмица от Комисията - ако няма забележки върху програмите до края на годината парите ще могат да бъдат пренесени и процедурата ще бъде улеснена. За програмите, които няма да са готови до края на годината е нужно препрограмиране, което предвижда сложна и дълга процедура по изменение на бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай